Fotografia de Joana Biarnés inclosa dins de l'exposició

Fotografia de Joana Biarnés inclosa dins de l’exposició | Aj. Terrassa

Des d’aquest dissabte 31 d’octubre i fins el proper 27 de desembre la Sala Muncunill de Terrassa acollirà dues exposicions centrades en l’obra i la figura de la fotògrafa terrassenca Joana Biarnés, considerada la primera dona fotoperiodista de l’Estat.

L’exposició “Joana Biarnés. Moda a peu de carrer, comissionada per Josep Casamartina, és un recull de 88 instantànies que ofereix una faceta fins ara poc estudiada de Biarnés, que va dedicar prop de 15 anys a la fotografia de moda. La mostra permet recuperar unes instantànies dels anys 60 i 70 del segle passat en un treball en què Biarnés situava les models al carrer, en la realitat social quotidiana, aconseguint mostrar, d’aquesta forma, una moda més propera, urbana i sense artificis. A l’exposició es poden veure imatges de reconeguts personatges de la moda de l’època com Asunción Bastida, Carmen Mir, Lino o Elio Berhanyer; instantànies de Courrèges, Paco Rabanne o Mary Quant a Paris i Londres, i retrats de Massiel, Karina, Tita Cervera o Marisol, entre d’altres. L’exposició, arriba a la ciutat organitzada per l’Ajuntament de Terrassa i la Fundació Photographic Social Vision, entitat que representa l’Arxiu Joana Biarnés.

A la mateixa Sala Muncunill, però en aquest cas a l’EspaiDos, es pot visitar la mostra “Viatge a un arxiu. Crònica fotogràfica de la descoberta de Joana Biarnés 2015- 2019”. Una exposició que permet al públic poder endinsar-se i conèixer de prop els darrers anys de vida de Joana Biarnés, apropant-se a la Biarnés més íntima a través de 130 fotografies d’Imma Cortés, fotògrafa i investigadora de l’Arxiu Joana Biarnés. La mostra proposa un viatge fotogràfic pels últims quatre anys de vida de la fotoperiodista terrassenca, una etapa en la qual es va reconèixer la seva carrera professional i en la que es va posar en valor la seva feina, la seva trajectòria i el seu propi arxiu, obtenint així un merescut reconeixement públic, professional i institucional.

Noves mesures Covid

La regidora de cultura, Rosa Boladeras ha destacat que “exposicions com les que aquests dies es podran visitar a la Sala Muncunill, acompanyades d’iniciatives i de projectes com la beca Joana Biarnés per a Joves Fotoperiodistes, ens ajuden a posar en valor la feina feta per la Joana i a difondre el seu treball entre les noves generacions i entre totes aquelles persones que encara no la coneixien. I al mateix temps, ens permeten mantenir viva la flama del seu record a través d’allò que ella tant estimava: la fotografia i una obra sempre vinculada a una empremta feminista i de superació de l’estigma de ser dona en una feina molt vinculada als homes”.

Davant les noves mesures anunciades per front a la Covid-19, la Sala Muncunill obrirà les seves portes en el seu horari habitual (de dilluns a divendres de 17 a 21h; dissabtes de 11 a 14h i de 17 a 21h i diumenges de 11 a 14h) aplicant sempre totes les mesures de seguretat i prevenció, tant per a les persones que visitin l’exposició com per al personal de la sala. L’equipament obrirà respectant un aforament màxim del 33 per cent i el públic haurà de mantenir sempre la distància de seguretat i seguir les indicacions del personal de la sala. Per accedir-hi, serà obligatori l’ús de mascareta, es disposarà de gel hidroalcohòlic a l’entrada i durant les visites no estarà permès tocar objectes o manipular materials.

Nou comentari