MónTerrassa
Vicenç Villatoro s’endú el 22è premi Joaquim Amat-Piniella
  • CA

L’escriptor Vicenç Villatoro ha estat el guanyador de la 22a edició del premi Joaquim Amat-Piniella amb l’obra La casa dels avis. El terrassenc s’ha fet amb el guardó convocat per Òmnium Bages-Moianès i l’Ajuntament de Manresa. Ha quedat per davant de les novel·les també publicades de Maria Lluïsa Amorós i el seu Els nens de la senyora Zlatin, i Rafael Vallbona amb Swing. Villatoro s’endurà un premi de 2000 euros en metàl·lic i l’escultura de Ramon Oms, que fa de guardó.

El lliurament tindrà lloc el pròxim 23 de febrer a l’Auditori de la Plana de l’Om, dins de la Festa de la Llum de la ciutat manresana. Abans de l’entrega dels guardons, tindrà lloc una lectura dramatitzada de fragments de les tres obres finalistes. Segons recull l’Agència Catalana de Notícies, anirà a càrrec dels actors Fina Tàpias, Laia Oliveras i Pere Font, de la Companyia Els Carlins. A més, l’acte comptarà amb l’acompanyament musical del saxofonista Joan Mas. Després de la lectura del veredicte, està previst una breu conversa del periodista i presidenta d’Òmnium Bages-Moianès, Anna Vilajosana, amb el guanyador.

Un dels principals requisits del certamen és que sigui una obra narrativa de temàtica social contemporània i que hagi estat publicada entre el setembre de 2020 i l’agost de 2021. El jurat ha estat format per Llorenç Capdevila, Montserrat Caus, Jordi Estrada, Toni Mata, Genís Sinca i Anna Vilajosana, i ha quedat captivat per una obra que forma part d’una ambiciosa trilogia -conjuntament amb Un home que se’n va i El retorn dels Bassat– sobre l’emigració i la identitat. Alhora, a través d’una història molt particular d’una família concreta, es ressegueix la història catalana dels darrers dos segles -des de les guerres carlistes fins als fets d’octubre de 2017-.

El guardó

La primera edició del premi de novel·la Joaquim Amat-Piniella es remunta a l’any 2000. L’objectiu era reconèixer aquelles novel·les de caràcter històric, inèdites, que donessin a conèixer o es focalitzessin en algun gran moviment social i contemporani. Tanmateix, amb el pas dels anys, aquest ha anat virant lleument i actualment, el jurat busca premiar una obra narrativa -novel·la o llibre de memòries- que “reflecteixi una preocupació social envers el món contemporani”. Per tant, es premia una obra publicada durant la temporada anterior, la que es consideri que millor s’adequa als requisits temàtic i lingüístic esmentats i es cregui la més reeixida tant des del punt de vista literari com des del vessant social i històric.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa