MónTerrassa
Verds, Vella i Minyons donen per tancat el debat entorn els drets televisius

Els Castellers de Vilafranca, la Colla Vella dels Xiquets de Valls i els Minyons de Terrassa han donat per tancat aquest divendres la polèmica sobre els drets televisius. En una insòlita i llarga roda de premsa a Sitges, els presidents de les tres colles han signat un document on únicament cedeixen a la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya (CCCC) els drets d’imatge, sense els drets de propietat intel•lectual. Els presidents han mostrat un argumentari redactat pel Registre de la Propietat Intel•lectual on es garanteix que els castells per si sols no tenen propietat intel•lectual, motiu pel qual entenen que no estan obligats a cedir aquests drets per a què es puguin fer les transmissions. Alhora, les tres colles asseguren que tant la Xarxa Audiovisual Local (XAL) com TV3 han negat necessitar aquests drets –si existissin- per poder operar. Per aquests dos motius, Verds, Vella i Minyons consideren que l’únic que poden cedir a la CCCC són els drets d’imatge i així ho han fet constar en un document que ja han enviat signat a l’ens.

Segons el correu electrònic que el Registre de la Propietat Intel•lectual va enviar a les tres colles, els castells “no són una obra en si mateixos, sinó una forma de fer o un procediment que tothom pot utilitzar lliurement, i que forma part del patrimoni cultural”. “L’execució d’un castell no té propietat intel•lectual”, afirma el document, que apunta que allò que sí té drets de propietat intel•lectual és una fotografia o un vídeo que il•lustri un castell. En aquests casos, els drets són de l’autor de la imatge en qüestió.

Basant-se en aquestes explicacions facilitades pel Registre, Verds, Vella i Minyons entenen que la CCCC no els pot exigir els drets de propietat intel•lectual “perquè no existeixen”. El president de la colla rosada ha lamentat que s’hagi titllat les tres colles de “insolidàries” i s’hagi assenyalat que es movien per interessos econòmics pel fet d’haver qüestionat la posició de la Coordinadora –que sempre ha dit que els drets d’imatge i de propietat intel•lectual són indissociables-. “Hem treballat per aconseguir un document que fos correcte, sòlid i jurídic, en benefici de tothom per no fer un pas en fals cedint coses que no existien”, ha justificat el vallenc Albert Pedret.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa