MónTerrassa
Toti Soler i Gemma Humet homenatgen la música “de sempre”
  • CA

Toti Soler i Gemma Humet han portat finalment en forma de disc l’estreta col·laboració que han sembrat els últims anys a dalt dels escenaris, i ho fan amb un conjunt de cançons “de tota la vida”. Així defineixen els cantants el seu nou disc ‘Petita Festa’, que ha sortit a la venda aquest 9 de novembre, i que combina cançons d’Ovidi Montllor, cançons franceses, i del propi Soler o del seu pare. Totes amb la veu d’Humet i la guitarra de Soler, “sense més artificis”, han dit els cantants en una entrevista amb l’ACN. “És un disc diferent perquè la Gemma li dona aquesta joventut i alegria que a mi potser ja se m’acaba”, ha explicat el cantant del que és el seu 36è disc. Per Humet és el tercer disc de la seva carrera, amb el que busca “emocionar” en lloc de buscar el “súper virtuosisme”.

“És cançó de tota la vida, cançó pelada, cançó catalana, francesa. Cançó sense temps, de sempre”, ha dit Toti Soler del contingut de ‘Petita Festa’. La cançó ‘Homenatge a Teresa’ d’Ovidi Montllor enceta el disc, que té el cantautor valencià com a figura principal. Soler va acompanyar durant 25 anys a Montllor, i arran de l’homenatge que va fer-ne pels 20 anys de la seva mort, tenien ja molt material gravat amb Humet. Per això el disc és un “resum” de vuit anys de col·laboracions.

“Jo no ho havia sortit gens de l’ou quan vaig conèixer en Toti. Ell em va donar les primeres oportunitats bones de tocar a llocs que per edat no m’haurien tocat”, ha dit la terrassenca Humet. I de les set cançons que ja tenien gravades, n’han afegit deu per completar un repertori que inclou temes d’autors francesos com Leo Ferré, George Brassens, Jacques Brel i Boris Vian. “Això podria ser la novetat. Teníem ganes de fer un petit homenatge a la cançó francesa”, ha explicat Soler.

També hi han inclòs cançons del seu pare, Jordi Soler Bachs, sobre uns poemes de Joan Vinyoli, i alguna cançó pròpia. El tema ‘Petita festa’, que clou i dona nom al disc, es basa en un poema xinès que va descobrir Soler de jove i a partir del qual va composar la cançó quan només tenia 16 anys. “És una petita festa que fem, la nostra”, han dit els músics.

Amb més de 54 anys de trajectòria, Soler sent que cada disc és “com si comencés” i ho fa amb la “mateixa il·lusió i ganes”. Tot i que confessa que aquest àlbum té un to diferent. “És un disc diferent perquè la Gemma li dona aquesta joventut i alegria que a mi potser ja se m’acaba. Crec que és una combinació magnífica”, ha dit Soler, un dels exponents destacats de la Nova Cançó.

Música intemporal i sense Grammy

“Nosaltres fem una música que no està de moda ni passa de moda”, ha dit Soler. I és que mai li ha interessat la moda, perquè assegura que si “estàs de moda”, lo més probable és que “passis de moda, per això millor no ser-hi mai”. La seva música, asseguren, és “intemporal” i pot ser igual de bonica “fa 40 anys o d’aquí 15”.

Se senten còmodes fora del que consideren el circuit musical català més comercial. “Estem en el nostre circuit. No tenim res a veure amb els ‘hits’ ni els ‘Grammy’, però si ens els volen donar, no direm pas que no!”, han bromejat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa