MónTerrassa
Terrassa restaura el vestit de la geganta vella de la Patum de Berga
  • CA

El Centre de Documentació i Museu Tèxtil de Terrassa (CDMT) ha restaurat el vestit de la geganta vella de la Patum de Berga, que va estrenar l’any 1958. El Patronat de la Patum va engegar l’any 2005 un procés per restaurar la indumentària patumaire amb l’objectiu de conservar el vestuari antic de la comparseria de la festa. En aquest cas, la restauració de la roba de la geganta ha inclòs el vestit, el cinturó, l’armilla i les dues mànigues dobles de l’armilla. La intervenció ha tingut un cost de 2.665 euros i ha estat finançada amb una subvenció del Departament de Cultura de la Generalitat. Fins ara, ja s’han restaurat peces de roba de les comparses dels turcs i cavallets, l’àliga, els nans vells i els nans nous. El 2016 també es va restaurar el vestit que el gegant vell va lluir des del 1958 fins al 1978.

La regidora de Patum, Mònica Garcia, ha explica que “la importància de les restauracions recau en el fet de posar en valor i mantenir el patrimoni patumaire”. Garcia creu que “per explicar i fomentar el respecte per la Patum és necessari conèixer els seus orígens i tenir el passat ben present”. Per això, ha dit, “volem seguir restaurant i millorant de forma constant les condicions en què es troba el patrimoni que forma part de la història de la nostra festa”.

En aquesta ocasió, el procés de restauració de la indumentària de la geganta ha inclòs el vestit, el cinturó, l’armilla i les dues mànigues dobles de l’armilla. Segons la informació facilitada pel CDMT, els treballs han consistit en la neteja de les peces mitjançant el sistema de la microaspiració controlada amb profunditat, ja que el vestit està confeccionat amb diversos materials i això fa que no s’hi pugui introduir humitat de forma directa. Per relaxar els plecs i les arrugues dels teixits, s’ha emprat un humidificador d’ultrasons i vapor fred per aplanar-ne els deterioraments. També s’han consolidat els estrips petits que presentava el vestit. Això s’ha fet amb suports locals fixats amb fils de seda tenyits amb tints de conservació. Per últim, s’ha fixat la pedreria i els galons metàl·lics que formen part dels elements decoratius de les peces per evitar que es perdin.

La restauradora del CDMT, Sandra Vílchez, fixant un galó descosit del vestit de la geganta vella | CDMT

!--akiadsense-->

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa