Terrassa honora de nou les seves dones heroiques amb la recreació dels fets del 20 de juliol de 1558. De la mà dels Bandolers de Terrassa, aquest dissabte vinent, 11 de juny, tindrà lloc la jornada històrica, que enguany serà “més teatralitzada” i que compta amb la participació de més persones, gràcies a la implicació de diverses entitats.
Programa d’actes
19h. Galejades trabucaires dalt la Torre del Palau
19.30h. A la plaça Vella, enguany es recrearà un mercat medieval amb diàlegs just d’abans de l’atac bandoler que va donar lloc els fets del 20 de juliol, i la defensa de la vila per les dones i els infants de Terrassa
20.15h. Un cop finalitzada la teatralització, cercavila fins a la plaça de la Torre del Palau
20.30h. A la plaça de la Torre del Palau, taverna trabucaire a preus populars i amenitzat per l’actuació del grup musical Ksonronda amb les seves cançons de taverna tradicionals catalanes. A més, durant l’actuació es presentarà la nova cançó de la colla: “Ball de malfactors”, amb música de Toni Costa i harmonies i lletra de Ricard Freixa.
El guió i la direcció de la recreació és de Marc Galí. L’actuació comptarà amb la participació de les entitats Treure Ball, Ball de Serrallonga de Terrassa, Hermandad San José de Abrucena de Terrassa, Amigos de la Santa Cruz de Canjáyar, Agrupació Folklòrica Amunt i Crits, Grup Sardanista Sant Pere Nord, Centro Aragonés de Terrassa i Diables de Sant Pere Nord.
Una mica d’història
Era el 20 de juliol de 1558. A la crida del sometent, els homes de la Vila anaren a la defensa de Barcelona d’uns vaixells turcs. Aprofitant aquest fet, un gran nombre de bandolers s’acostaren a la vila. La gent gran, sacerdots, nens i especialment les dones, armats amb llances, forques, bastons i eines del camp, tancaren els portals i defensaren les muralles, aconseguint salvaguardar la població. Fou la resistència de les coratjoses dones terrassenques les que aguantaren i rebutjaren als atacants, fins a la tornada de la gent d’armes de Barcelona.
Podeu llegir amb més detall aquest episodi en el blog de Joaquim Verdaguer.