MónTerrassa
Terrassa ret homenatge a Llorenç Soldevila
  • CA

Aquest dijous 26 de gener, a les set de la tarda, Amics de les Arts i Joventuts Musicals organitza un acte d’homenatge a Llorenç Soldevila, professor i estudiós de la literatura que va morir, de manera sobtada, el passat 10 de desembre a l’edat de 72 anys. L’acte comptarà amb la participació de Manuel Llanas, Mia Güell i Jaume Closa, que parlaran de la seva relació amb l’homenatjat, i amb l’adhesió de la Universitat de Vic, la Càtedra Verdaguer, el Col·lectiu Pere Quart, el portal Endrets, i els instituts Blanxart de Terrassa i Alexandre Satorras de Mataró.

Llorenç Soldevila i Balart (1950-2022) va néixer a Monistrol de Montserrat i actualment vivia a Argentona. Els darrers anys havia estat professor de la Universitat de Vic, i anteriorment catedràtic de Llengua i literatura catalana a Mataró, a l’Institut Alexandre Satorras. Des de la seva professió de professor de secundària i a la universitat havia fet una gran tasca de divulgació de la literatura catalana i, especialment, pel que fa a la relació de la literatura amb el territori. Perquè, si en algun aspecte ha destacat Llorenç Soldevila és que va ser un precursor de les rutes literàries al nostre país.

Convençut de la importància de situar els autors i els textos literaris en el context geogràfic que els va inspirar, va centrar una part de la seva activitat pedagògica a treballar amb els alumnes aquesta relació entre la literatura i el territori.. D’aquí en surt un dels seus projectes més importants, els dotze volums de la Geografia literària dels Països Catalans, que es va començar a publicar el 2009, i dels quals ja n’han aparegut deu títols.

Paral·lelament, va dirigir un portal web, anomenat “endrets.cat”, que amplia la informació publicada en paper, i que ofereix textos, biografies i descripcions de més de 4700 espais de la geografia catalana que tenen alguna relació amb autors i textos literaris.

La relació de Llorenç Soldevila i Terrassa

Entre els anys 1972 i 1983, Llorenç Soldevila va ser professor a la nostra ciutat, a les desaparegudes Acadèmia Vallparadís i Serra d’Or. Més tard, durant el curs 1977-78, a l’Institut Arraona i des del 1978 fins al 1983 a l’Institut Blanxart, quan aconsegueix plaça de catedràtic.

Durant el seu pas per la ciutat de Terrassa, Llorenç Soldevila no només es va dedicar a exercir de professor de llengua i literatura catalanes, en uns anys difícils, quan aquesta assignatura tot just començava a entrar a les escoles, sinó que també es va implicar en el teixit cultural de la ciutat. Va entrat en contacte amb intel·lectuals i escriptors (Agustí Bartra, Anna Murià, Paulina Pi de la Serra, Feliu Formosa, Eudald Puig, Jaume Cabré, Miquel Desclot, Vicenç Villatoro…), va col·laborar en la fundació dels premis “El somriure del gat” i en el procés d’elaboració de l’Arxiu Bartra.

A partir d’aquests anys, continuarà mantenint una estreta relació amb la nostra ciutat, amb els premis Ciutat de Terrassa de poesia Agustí Bartra (dels quals ha format part del jurat de manera ininterrompuda des del 1997) i també fent una tasca molt activa en la divulgació de la figura del poeta Agustí Bartra i d’altres escriptors terrassencs.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa