Un grup de l’‘Extraescolar de cinema de l’INS Terrassa’ ha participat en el One Minute Film Fest de Galway (Irlanda), ciutat ‘germana’ de Terrassa dins la Xarxa UNESCO. El seu curtmetratge ‘Sigues pràctic!’ ha estat finalista juntament amb altres 29 projectes i ha vist la llum en pantalla gran aquest 14 de juliol. Aquesta iniciativa s’emmarca en les moltes activitat que s’han generat a la ciutat des de la seva designació com a Ciutat Creativa de la UNESCO en 2017.

Els alumnes que han participat en el rodatge són de 1r, 2n i 3r d’ESO i participen de l’extraescolar de l’escola que, com indiquen els seus responsables, “vol funcionar no pas com una activitat d’aprenentatge jerarquitzada, sinó com una companyia d’iguals que preparen curtmetratges per a ser presentats a diferents premis”. És per aquest motiu que sovint, i de manera extraoficial, s’anomena ‘Companyia de Cinema de l’Institut de Terrassa’. El centre, donada la seva trajectòria en formació audiovisual, forma part activa de la Taula Local de l’Audiovisual que engega les accions de Terrassa com a ciutat UNESCO de cine.

Tot i que la majoria de les creacions audiovisuals que porten a terme estan a càrrec dels alumnes, en aquest curt els professors Ricard Sanmartí i Jeremias Soler han estat els encarregats de guiar tot el projecte i participat en la realització tècnica, de direcció, edició i guió, ja que els requisits de participació ho permetien. Els alumnes, en canvi, han volgut participar de manera lliure, prenent el rol que més els hi agradava, en tasques relacionades amb el so, la gravació i sent els protagonistes del curtmetratge.

La formació en aquesta extraescolar dóna importància a altres disciplines, com la música, i a treballar valors com el treball en equip. “Valorem molt altres arts i hi dediquem temps a la interpretació musical que, sempre que podem, intentem incloure a les nostres pel·lícules, ja sigui cantant o interpretant algun instrument. Cantar junts també és una manera de fer pinya, de crear vincles, i de desinhibir-nos”, apunta Soler.

Elecció de la temàtica de ‘Sigues pràctic!’

“Vam fer una pluja d’idees amb la intenció de fer un curt d’un minut fent servir el chroma, amb la idea que una persona es veiés petita en un món de gegants. Així va sorgir la idea de fer un curt crític contra la incomprensió que genera l’adolescència” explica el professor. Remarca també que la implicació dels alumnes va anar augmentant durant el procés de creació fins al punt de viure amb passió les interpretacions. “El curt és una crítica a la importància que molts educadors donen exclusivament a la utilitat de l’educació i de les coses en general i al menyspreu vers els trets identitaris de l’adolescència, una fase de la vida centrada en el qüestionament de l’establert i a la recerca de la pròpia identitat”, culmina.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa