MónTerrassa
Terrassa dobla les residències d’arts escèniques i aposta per dignificar el sector
  • CA
Presentació de la temporada del gener-juny 2021 a Terrassa Arts Escèniques
Presentació de la temporada del gener-juny 2021 a Terrassa Arts Escèniques | Lluïsa Tarrida

!--akiadsense-->

El sector cultural ha estat un dels que més està patint la crisi sanitària i econòmica derivada per la Covid-19. Conscients del “patiment” que està comportant per a moltes companyies i treballadors relacionats amb el món de la cultura, des de Terrassa Arts Escèniques s’ha intentat aquest any, encara més, l’aposta per ser un “servei públic” i no només oferir a la ciutadania un espai per gaudir de les millores i variades arts escèniques sinó també ser un espai d’acollida i acompanyament per als creadors, actors i tècnics que viuen de les arts.

“Volem ajudar a reduir el mínim els danys que pugui tenir el sector, i per això hem pres mesures en la programació del 2021 hem obert encara més el teatre”, ha explicat la directora de Programes de Teatre del Servei de Cultura de l’Ajuntament de Terrassa, Giulia Poltronieri. En aquest sentit, una desena de companyies estan fent residències o utilitzant diversos espais del Teatre Principal i Alegria per crear i produir les seves obres. “Hem doblat les companyies residents, i ho fem no a canvi d’obtenir uns diners sinó el que volem és donar-los suport i dignificar el sector. Per això les companyies els cedim l’espai només amb la condició que facin una activitat de retorn social, ja sigui un assaig obert, una trobada, o una altra activitat amb públic”, afirma Poltronieri. A més, avancen que l’objectiu és poder pagar un sou a aquests artistes pels dies que estiguin treballant a Terrassa, “per equiparar la seva feina en creació a la de qualsevol altre treballador”.

Un teatre més obert a la gent i al carrer

Paral·lelament, s’ha decidit en la programació del 2021 prioritzar el talent local i català. “Per la confiança que hi tenim, per la creativitat i qualitat que hi ha i també per la seva efervescència i projecció. Creiem que val la pena apostar pel que tenim a casa”, ha subratllat. I alhora s’ha decidit intentar acabar de reprogramar obres que havien quedat anul·lades aquest 2020 a causa de la pandèmia. “És la forma que les companyies puguin cobrar, respectar el sector i acompanyar-lo”.

Una programació amb divuit espectacles (pots clicar aquí per veure-la en més detall) però també una aposta per “trencar l’estereotip que el teatre és només seure, veure un espectacle i marxar”. Així, malgrat que no s’ha pogut fer tot el que es pensava, sí que s’han començat a posar les bases d’una dinàmica més innovadora i íntima que ajudi a “crear relacions i connexions” entre artistes i públic. I que vindrà marcada per un clar suport a companyies de petit i mitjà format en lloc de grans produccions. “Això ens permet que puguem repartir entre més espectacles i d’aquesta manera i donar suport a més artistes. Això no vol dir menys qualitat”, apunta.

Més oberts a la dansa, al circ, a les arts visuals… Una programació que també vol ser cada vegada més “accessible” a tothom. “Volem que tothom pugui trobar una obra o espectacle que li cridi l’atenció i l’empenyi a tornar al teatre”, ha destacat la directora. Per la seva part, la regidora Rosa Boladeras, ha agraït “la lluita i reinvenció constant del sector davant l’exigència de la Covid” i la “voluntat d’estar sempre a punt per donar suport a tot el sector”. La regidora subratlla que aquest 2021 vol ser ja la primera passa ferma per “explosionar el teatre al carrer” i poder “obrir el teatre els 365 dies a l’any”. Un dels projectes en ment perquè això sigui possible és la licitació del bar del Teatre Principal, amb la qual s’espera crear fluxes de persones i major activitat i presència al recinte.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa