MónTerrassa
Terrassa dedicarà una mostra fotogràfica a Ramón Masats

Terrassa acollirà la retrospectiva fotogràfica de Ramon Masats, “On tot va començar”, un dels autors espanyols claus en la renovació del reportatge documental dels anys seixanta del segle passat, Premi Nacional de Fotografia i considerat com un dels millors fotògrafs d’Espanya. L’exposició es podrà veure a la Sala Muncunill del 20 de novembre de 2021 al 23 de gener de 2022, dins de la Temporada estable d’Arts Visuals, i compta amb la col·laboració de CAM 2M i del Ministeri de Cultura i Esports.

L’exposició, comissariada per Chema Conesa, serà inaugurada el 20 de novembre a les 18:00h a la Sala Muncunill i comptarà amb la participació del mateix Ramón Masats i de la regidora de Cultura a l’Ajuntament de Terrassa, Rosa Boladeras.

Aquesta exposició retrospectiva és “un homenatge més que merescut i un reconeixement de la ciutat de Terrassa a la figura d’un fotògraf que va estar molt vinculat, en els seus inicis, a la nostra ciutat i que va contribuir a il·luminar el panorama trist d’aquells anys i a inspirar les generacions posteriors, com la fotoperiodista Joana Biarnés”, afirma la regidora de Cultura.

Les imatges que aplega l’exposició dibuixen un recorregut per tota la seva obra, des de les seves fotografies d’aficionat, a escenaris de Terrassa i de Barcelona que l’autor és la primera vegada que ha consentit a exposar com a reconeixement a la ciutat on va iniciar la seva trajectòria, fins a la seva obra més consagrada. L’exposició ret homenatge a l’autor i a una època, els anys cinquanta, en què s’escatia la forma del llenguatge fotogràfic i l’estètica de com representar-lo, anys en què una generació magnífica de fotògrafs a Catalunya, com Miserachs, Terré, Maspons, Pomés i Masats, va definir la modernitat en la fotografia.

L’obra de Ramon Masats

L’obra de Ramon Masats (Caldes de Montbui, 1931) va aconseguir dotar el reportatge fotogràfic d’autoria i modernitat, marcant la diferència en la fotografia documental.

Les seves primeres passes com a aficionat les va fer a l’Associació Fotogràfica del Casino de Terrassa, ciutat on havia arribat des de Barcelona per ajudar en el negoci familiar de bacallà i pesca salada. L’afició de Masats per la fotografia va fer que acabés esdevenint fotògraf professional, inscrivint-se a l’Associació Fotogràfica de Terrassa.

Masats va començar a treballar com a fotògraf reporter en diversos diaris. Aviat es va reconèixer la seva tasca com a cronista i la seva especial intuïció per capturar la realitat més immediata sense manipular-la. Masats va compaginar la seva pràctica fotogràfica amb el cinema i la realització de documentals.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa