MónTerrassa
Terrassa i Castellbisbal celebren els 175 anys del Gran Teatre del Liceu
  • CA

Terrassa i Castellbisbal s’han sumat al projecte “Museus i Liceu: una història compartida“, amb el qual es vol commemorar els 175 anys de la fundació del Gran Teatre del Liceu. Es tracta d’un projecte en xarxa, ja que hi participen més de 100 centres culturals d’arreu del país, els quals han seleccionat una o diverses obres de les seves col·leccions que tenen alguna relació amb la història del Liceu. D’aquesta manera, entre el 15 de març de 2022 i el 31 de juliol de 2023, es podran veure prop de 145 obres, en una de les mostres més eclèctiques existents, perquè si podran trobar des de pintures a fotografies, diorames, documents o instruments, a més d’objectes personals de personalitats vinculades al teatre.

A Terrassa, dos museus s’han adherit a la iniciativa. Per una banda, el Museu de Terrassa un dibuix a tinta, obra del dissenyador terrassenc Eduard Blanxart i Pàmies (1915-2014) que representa les figures dels Ballets Russes de Montecarlo durant una de les seves representacions al Liceu. L’obra es podrà veure des d’aquest dia 15 fins al 22 de maig de 2022, a la Casa Alegre de Sagrera. La companyia Ballets Russes du Colonel de Basil van actuar al Gran Teatre del Liceu l’any 1936, tal com queda representat en el dibuix de Blanxart. Aquesta companyia havia nascut pocs mesos abans, després que el Coronel de Basil trenqués relacions amb l’empresari René Blum, amb qui compartien la companyia Ballet de Montecarlo.

El dibuix de Blanxart que es podrà veure a la Casa Alegre amb motiu dels 175 anys del Liceu | Liceu

Per l’altra, el Museu Tèxtil de Terrassa també hi participa amb l’exhibició d’un vestit de nit. Datat de l’any 1968, es tracta d’una peça de crepè de raió de color blanc, entallat i sense mànigues. Segons expliquen des del CMDT, a l’interior del vestit s’hi conserva una etiqueta amb les dades de la modista “Maria Cristina. Barcelona”. Aquesta peça va pertànyer a l’Eulàlia Goula Goula (Barcelona, 1947 – 2019), gran aficionada de les activitats culturals musicals, teatrals, cinematogràfiques i a les arts plàstiques. I al folre del vestit hi ha una nota de paper amb aquestes dades: “Liceu 1968 Barcelona. Eulàlia Goula Goula, 21 anys”. La peça es podrà veure des del 15 de març al 15 juliol 2022.

A Castellbisbal, el Museu de la Pagesia ha decidit adherir-se en aquest immens projecte exposant fins a tres peces de la seva col·lecció que daten de diferents períodes del segle XX i que tenen relació amb el Gran Teatre del Liceu: una trompeta, una flauta travessera i un fiscorn fet per Ponç Auger. D’aquest darrere, per entendre millor la seva vinculació direm que el fiscorn és un instrument que s’usa en cobles, rarament és emprat en orquestres d’òpera, però en alguna ocasió s’ha utilitzat en bandes internes al Gran Teatre del Liceu, especialment en òperes de Verdi.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa