MónTerrassa
El teatre amateur mostra la seva diversitat i fortalesa a “Vallesos”
  • CA
Portada de la revista Els Vallesos
Portada de la revista Els Vallesos | Vallesos

!--akiadsense-->

Amb la carpeta-dossier Al Vallès s’alça el teló, la revista-llibre semestral Vallesos mostra la fortalesa i la diversitat del teatre amateur vallesà, que mou milers de persones a la comarca, que viuen el teatre sense viure del teatre, seguides per un públic nombrós i fidel. La carpeta-dossier del número 18 que ara es troba a quioscos i llibreries, coordinada pel director i autor teatral terrassenc Eloi Falguera, repassa les obres, els grups, els concursos i els noms i figures emblemàtiques de l’escena vallesana no professional i detalla un directori de més de 170 companyies en actiu -una trentena de les quals a Terrassa-, d’una gran varietat d’estils, que fan del Vallès el motor del teatre al país.

I és que el Vallès és un territori especialment ric en grups de teatre amateur, que són “expressió d’una vitalitat cultural al si dels pobles i ciutats que genera un exercici de creativitat transformadora, que és alhora una saludable teràpia col·lectiva de socialització”, en paraules del director de Vallesos, Vicenç Relats. Una expressió cultural voluntariosa, feta “per amor a l’art” –mai tan ben dit-, com fa notar l’editor de Vallesos, Ramon Vilageliu, en un article de repassada de la trajectòria històrica.

Eloi Falguera afirma que “el Vallès viu actualment un auge espectacular en el teatre amateur, de tradició antiga i que queda reflectit en la gran presència als concursos, mostres i premis de teatre, encapçalats gairebé sempre per grups vallesans”. Només la ciutat de Terrassa compta amb una trentena de companyies en actiu, una xifra que s’ha multiplicat per quatre en els darrers quinze anys i que “marca un liderat a la comarca i al conjunt de Catalunya”. La mirada al teatre de Vallesos constata que rere cada muntatge hi ha molt més que els actors i actrius que pugen dalt de l’escenari, ja que hi ha un conjunt de personatges ‘entre cametes’, que queden amagats però que hi són imprescindibles, com ara les persones responsables de vestuari, direcció, escenografia, llums i so, que al llarg del dossier queden exemplificats en els casos concrets de diferents membres de grups d’arreu del Vallès –de Caldes, Ripollet, l’Ametlla, Terrassa, Santa Maria de Palautordera.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa