MónTerrassa
Es recupera un estudi sobre les pèrdues humanes i materials de la riuada
  • CA

Terrassa ha recuperat un estudi sobre les pèrdues humanes i materials que es van produir durant la riuada de 1962. Aquest document, que va ser elaborat per Fausto San José mesos després que tingués lloc la tragèdia es va perdre. Aquest dimarts, dia 4 d’octubre de 2022, l’Ajuntament ha pogut restituir-lo gràcies a una donació del mateix empresari terrassenc, que ha cedit una còpia a la ciutat.

El facsímil s’ha presentat a la seu de l’Arxiu Històric de Terrassa / Arxiu Comarcal del Vallès Occidental, lloc on residirà a partir d’ara. D’aquesta manera, estarà a disposició d’investigadors, historiadors i totes les persones que desitgin veure’l i consultar-lo ja sigui amb objectiu científic o per simple curiositat. L’acte va comptar amb la presència de l’autor de l’estudi, així com de la regidora de Memòria Històrica, Ona Martínez, i la regidora de Rieres, Jennifer Ramírez, a més dels portaveus dels grups municipals a l’Ajuntament de Terrassa.

Un informe per al Consell de Ministres

Després del desastre natural de la matinada del 25 al 26 de setembre de 1962, l’Ajuntament de Terrassa va encomanar la missió d’avaluar els danys humans i materials a un jove emprenedor, era en Fausto San José. Amb un petit equip de col·laboradors, San José va elaborar l’estudi estadístic de les nombroses pèrdues humanes i materials que havia provocat el fenomen natural. L’estudi era la base sobre la qual s’havia d’elaborar l’informe per a presentar al Consell de Ministres que havia de decidir els ajuts pels damnificats. De l’estudi es van fer tres exemplars: un es va remetre a Madrid, l’altre es va quedar en poder de l’ajuntament i el tercer, en les del propi autor.

Amb el transcórrer del temps, l’exemplar de l’estudi que obrava en poder de l’Ajuntament de Terrassa va desaparèixer. Ara, coincidint amb la commemoració del 60è aniversari de les Riuades, l’autor ha donat a l’Ajuntament de Terrassa una edició facsímil.

Acte de restitució d’una còpia en forma de facsímil de l’estudi dels danys de la Riuada de 1962 | Aj. Terrassa

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa