MónTerrassa
Es publica un nou retrat biogràfic de l’escriptora Anna Murià
  • CA

L’escriptora Anna Murià és la protagonista d’un nou retrat biogràfic que s’ha publicat recentment. L’autor és Quirze Grifell, a través de l’editorial Saldonar, i porta per títol “Anna Murià, viure, escriure”. Compta amb l’edició, pròleg i notes de D. Sam Abrams, el qual ha manifestat que l’obra és “una peça clau per aclarir la trajectòria vital i literària d’una de les grans figures de les lletres catalanes del segle XX”.

Es tracta d’un document amb un elevat valor testimonial, un retrat biogràfic que depassa la crònica personal, i que permet conèixer les “tres vides” de Murià: a Barcelona abans i durant la guerra; amb Agustí Bartra a l’exili i de nou a Catalunya, i finalment la que va viure en absència de la seva parella. L’escriptora, traductora i periodista va morir a Terrassa el 27 de setembre del 2002. “Anna Murià, viure, escriure” és fruit d’una llarga conversa entre Grifell amb Anna Murià, feta fa una trenta d’anys.

L’aparició d’aquest llibre arriba en un moment en què “hi ha un interès renovat per l’obra de l’escriptora, i una nova lleva lectora ja s’hi ha incorporat: és un símptoma dels temps actuals, dels efectes positius del feminisme literari”. “Amb aquest llibre, ens agradaria contribuir a posar encara més al centre de la valoració lectora una escriptora que perdura. Això esperem”, han manifestat des de l’editorial.

Quirze Grifell | Saldonar

Qui és Quirze Grifell

Nascut l’any 1956 a Berga. Filòleg i col·laborador en diversos mitjans sobre qüestions relacionades amb el patrimoni, l’art, la literatura, la cultura popular i la història oral. Del seu pas per Catalunya Ràdio, en va sortir el llibre de quartetes satíriques Garrofes del mínim esforç (1989), recitades en el programa El mínim esforç, de Jordi Vendrell, Quim Monzó i Ramon Barnils.

Com a membre del Grup de Viver, ha coordinat l’antologia de poesia popular Lliri d’aigua (L’Albí, 2022), que forma part de la col·lecció «Escriptors del Berguedà», planificada en deu volums. El 1992 va publicar el llibre-entrevista Anna Murià, àlbum de records, revisat i actualitzat ara amb el títol d’Anna Murià, viure, escriure.

Qui és Anna Murià

Nascuda a Barcelona l’any 1904 va viure trenta-un anys d’exili, unida al poeta Agustí Bartra, a França, la República Dominicana, Cuba, els Estats Units i, sobretot, a Mèxic. Va retornar a Catalunya l’any 1970 i va viure fins a la seva mort a Terrassa, el 2002.

Guanyadora de nombrosos premis literaris, també se li va atorgar la Creu de Sant Jordi el 1990. El 1999 va cedir l’arxiu del seu marit a Terrassa. Entre els llibres publicats per Murià n’hi ha varis editats pel mateix Ajuntament de Terrassa com ara El nen blanc i el nen negre, Dos contes autobiogràfics o Quatre contes d’exili.

Portada del llibre Quirze Grifell

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa