MónTerrassa
Qui sap on són els Pisos de l’Avecrem de Terrassa?

Els Pisos de l’Avecrem. Així se’n deia d’una promoció d’habitatges de la ciutat. La història d’aquest nom l’explica Records de Terrassa.

Els pisos de l’Avecrem eren una promoció de pisos que va fer la “Caja de Pensiones para la Vejez y de Ahorros” els anys 50, al carrer de Salmeron, en aquells moments del General Sanjurjo, i que ocupen una illa sencera fins al carrer General Martínez Anido, avui Prat de la Riba. Tenen un pati interior comunitari privat, i l’entrada principal, des de Prat de la Riba, és un passatge anomenat Venècia. La Caixa els va construir per a posar-los de lloguer entre els seus impositors i com que va haver-hi molta demanda, ja que en aquells moments pisos d’aquella qualitat no n’hi havia, els va sortejar entre les peticions rebudes.

El lloguer que s’havia de pagar era molt elevat per l’època

Però resulta que el lloguer que s’havia de pagar era molt elevat per l’època, i es deia que a la gent que hi vivia només els quedaven diners per menjar Avecrem i, quan anaven a comprar, compraven una onça i mitja de cada cosa perquè no podien gastar més. D’aquesta manera els va quedar el malnom de pisos de l’Avecrem i encara avui la gent que fa anys que s’arrosseguen per Terrassa els identifiquen així.

Més endavant, La Caixa va construir uns altres blocs semblants a l’illa contigua, però amb un carrer que els separa, avui carrer Sant Antoni Mª Claret. Posteriorment, la mateixa entitat els va oferir en venda als seus arrendataris, i la majoria els varen comprar ja que les condicions eren prou bones i la gent, acostumada a viure en un lloc privilegiat com aquell, s’hi va voler quedar. Encara avui, la majoria de gent que hi viu hi és des de l’inici, fills o nets dels primers ocupants. El cert és que també es coneixen com a pisos de La Caixa o com a pisos del carrer de Salmeron.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa