Objectiu complert: El llibre sobre el Front Nacional a Terrassa veurà la llum

L'aportació de gairebé un centenar de mecenes permetrà al CEHT tirar endavant el projecte

El Centre d’Estudis Històrics de Terrassa va iniciar el passat mes de març una campanya de micromecenatge amb la plataforma Tot Suma per publicar l’opuscle El Front Nacional de Catalunya a Terrassa (1940-1990). El llibre és una obra inèdita que desvetlla quins van ser els seus i les seves protagonistes, les accions i la seva incidència política a la ciutat. Aquest dilluns s’ha tancat la campanya i s’ha aconseguit l’objectiu, ja que s’han recaptat els 2.500 euros necessaris per poder-lo tirar endavant. Ha estat gràcies a les aportacions de 92 mecenes, en diferents categories i quantitats.

El Front Nacional de Catalunya (FNC) va ser una organització política, que al llarg dels seus 50 anys d’existència, entre 1940 i 1990, va lluitar primer contra la dictadura franquista i contra la monarquia borbònica després, per l’assoliment de la democràcia, les llibertats, els drets i la justícia social, amb l’objectiu d’establir la independència de Catalunya. A Terrassa van existir, en diferents etapes, tres nuclis del FNC, als anys 40, anys 60 i anys 70.

L’investigador a càrrec del projecte, Marc Ferrer i Murillo, mitjançant les fonts primàries (documents generats pel FNC i consulta de premsa) i la memòria oral (entrevistes a antics i antigues militants), donarà a conèixer una història global del FNC a Terrassa, una història pràcticament desconeguda tot aportant informació i documentació inèdita i fets mai publicats. Entre els seus continguts, s’explicarà la militància de les dones dins l’organització, quina era la seva participació i responsabilitat, com el nucli del FNC a la Terrassa dels anys ‘60, mitjançant les seves accions i reivindicacions, van enllaçar independentisme i obrerisme com a dues cares d’una mateixa moneda, o com a la transició els i les militants del FNC van tenir un paper destacat a les campanyes per l’oficialitat de la llengua catalana a Terrassa.

Nou comentari