MónTerrassa
Némesis, un espectacle per visibilitzar l’aportació de les dones a la història

Les dones invisibles de Mònika Lao a l’Auditori Terrassa per commemorar el dia 25 de novembre, Dia Internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones.

La programació de l’Auditori Terrassa se suma a la commemoració del Dia internacional per a l’eliminació de la violència vers les dones amb l’espectacle Némesis que vol reivindicar un lloc a la història per a les dones creadores, compositores, pintores, poetes, etc. que van patir la violència de ser ignorades a la seva època pel sol fet de ser dones; i, a la vegada, donar visibilitat a totes aquelles dones que actualment continuen patint abusos, discriminació i maltractament.

L’espectacle, que està inclòs dins la campanya #niunamés contra les violències masclistes 2021 de la Regidoria de Polítiques de Gènere, uneix la música en directe, poesia, performance, dansa aèria i vídeocreació. Tot per una bona causa: donar veu a totes aquelles dones que al llarg de la història han patit maltractament o discriminació pel fet de ser dones.

Poemes sobre dones que tracten temes com la violència de gènere, la invisibilitat de les dones al llarg de la història, els abusos a la dona en els conflictes armats, l’educació en el masclisme, els micromasclismes, la hipersexualització de la dona en la música i la publicitat, etc. Némesis és una reflexió sobre la discriminació que han rebut les dones des de l’antiguitat fins a l’actualitat i com s’han rebel·lat i han lluitat contra aquesta discriminació, arribant a ser pioneres en molts camps artístics i científics. Totes les músiques que sonaran han estat compostes per dones, des del barroc fins a l’actualitat. Tres de les peces que s’interpreten en directe són composicions pròpies ( Winterwind, Fire Rain i Ashes) i també ho és la música de fons de dos dels vídeos (Oblivion).

En total són 13 poemes, 8 peces per a piano i dues danses, a més de les performances i les videoperformances). Obres d’Elisabetta de Gambarini (1730-1765), Clara Wieck-Schumann (1819- 1896), Fanny Mendelssohn (1805-1847), Fanny Mendelssohn (1805-1847), Cécile Chaminade (1857-1944), Jennifer Thomas (1977) i Monika Lao.

L’espectacle va a càrrec de Mónika Lao (idea, direcció artística, piano, dansa aèria, composicions i selecció musical) i Rosa Cadafalch (actriu).

Némesis és una paraula que significa “càstig” però també és el nom de la deessa grega de la justícia i la venjança. Equiparació a les dones que han estat castigades, que han rebut un càstig, però també la promesa d’una venjança.

Durant segles, la imatge de la dona ha estat víctima de la repressió i l’exclusió, relegada a la funció d’ésser passiu, sense poder aspirar a res més que esdevenir un objecte de contemplació per a la mirada masculina. A través de Némesis, dones invisibles es vol reivindicar un lloc a la història per a les dones creadores, compositores, pintores, poetes… essers humans que van patir la violència de ser ignorades a la seva època pel sol fet de ser dones; i, a la vegada, donar visibilitat a totes aquelles dones que actualment continuen patint abusos, discriminació i maltractament.

12 €

Dijous 25 de novembre | 19:00 h

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa