MónTerrassa
El Museu Tèxtil de Terrassa repassa els seus 75 anys en una exposició excepcional
  • CA

El Museu Tèxtil de Terrassa, celebra 75 anys d’història i inaugura “Un museu, mil trames”. El degà dels museus d’aquest àmbit del país s’ha dedicat a la recerca, la conservació i la difusió del patrimoni tèxtil. Conserva més de 130.000 objectes diversos, entre teixits, indumentària, complements, mostraris, dissenys, etc., procedents de nombroses col·leccions, que expliquen la història tèxtil des del segle I dC fins a l’actualitat.

Per celebrar aquest aniversari presenta l’exposició “Un museu, mil trames”, una oportunitat única per conèixer de ben a prop el que han significat tots aquests anys de recorregut. Hi trobareu no només la selecció acurada d’algunes de les peces més paradigmàtiques de l’inabastable fons, sinó també la feina que s’ha fet per recuperar, documentar, restaurar i difondre un valuós patrimoni material nascut del fil, clau per conèixer una indústria mil·lenària com és la tèxtil, però, encara millor, per entendre una mica més la societat en la qual vivim i de la qual venim.

L’exposició està dividida en 11 àmbits més una línia cronològica com a introducció i inclou 110 teixits dels segles I al XX, 33 vestits del segle XVIII al XX, 33 complements (bosses, mitges, barrets, guants, ventalls, etc), 10 peces de parament litúrgic (1 capa pluvial, 2 casulles, 2 frontals, maniples i cobrecalzes), lots de mostraris de 17 empreses diferents i 22 documents bibliogràfics.

En motiu de l’exposició s’ha editat un catàleg de 416 pàgines, en color, que comprèn, a més de la totalitat de les peces de l’exposició fotografiades i catalogades, textos complementaris sobre la història del museu, la col·lecció de teixits, la d’indumentària i els complements, el patrimoni tèxtil industrial, el museu com a plataforma de serveis especialitzats, la biblioteca i la restauració tèxtil, escrits per les tècniques del museu.

Tanquen el catàleg quatre articles d’especialistes en la història del tèxtil a la humanitat (Joan Miquel Llodrà), la industria tèxtil a Catalunya (Jordi Maluquer de Motes), la industrialització a Terrassa (Marcel Taló), el Museu Tèxtil i la ciutat (Jan Brugueras), la sostenibilitat i el futur del tèxtil (Enric Carrera), i els teixits tècnics i intel·ligents (Francesc Mañosa).

ACTIVITATS 2021

• 26 novembre. Inauguració oficial (autoritats, prestadors, donants, premsa). Entrada restringida.
• 28 novembre. Inauguració per al públic general. Presentació comentada de la mostra a les 11:00 i a les 13:00 h. Entrada lliure.

• 19 desembre. Visita guiada a l’exposició (amb inscripció prèvia).

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa