MónTerrassa
Mor el terrassenc Jaume Comas guionista de Per un grapat de dòlars
  • CA

Jaume Comas i Gil (Terrassa, 1936) ha mort. Productor, guionista de cinema i distribució de cintes va participar a pel·lícules de gran èxit en pantalla, però per a la majoria de terrassencs va ser tota la seva vida un gran desconegut. Ha traspassat a l’edat de 85 anys. La seva mort va tenir lloc el dia 21 de desembre. El funeral es farà 19 de gener de 2022a la localitat madrilenya de Pozuelo de Alarcón.

Entre les pel·lícules en les quals va participa destaca especialment “Per un grapat de dòlars” (més coneguda per la seva traducció en castellà, “Por un puñado de dólares”. En italià, “Per un pugno di dollari” és una coproducció cinematogràfica italo-hispano-germana de 1964 dirigida per Sergio Leone, amb el gran Clint Eastwood i Gian Maria Volonté en els papers principals. Aquesta pel·lícula va assentar les bases del que va ser conegut com “spaghetti western” com a subgènere cinematogràfic. Va llançar a la fama tant a Clint Eastwood com a Sergio Leone. La música d’Ennio Morricone va rebre el premi Nastro d’argento atorgat pel Sindacato Nazionale Giornalisti Cinematografici Italiani. Avui és un fil de culte, i el terrassen hi va jugar un paper fonamental.

Jaume Comas Gil també va participar a “Els pirates de Malàisia” i “L’esfinx de vidre”, entre moltes altres.

Va estudiar a l’Escola Oficial de Periodisme de Barcelona i va treballà a “El Noticiero Universal” (1961) i com a crític de cinema a Ràdio Barcelona, Cadena SER i “Fotogramas”. Es va dedicar a la publicitat cinematogràfica en les productores Este Films (1962) i Pefsa. El 1964 va marxar a Madrid contractat per Ocean Films/Joan Subirana, per dedicar-se a la producció i coescriure guions per a coproduccions, bàsicament amb Itàlia. Va fundar Arcos Films (1968). El 1998 va crear la distribuïdora New World Films Internacional.

Altres pel·lícules

1966 Niu d’espies (Il raggio infernale), G.Baldanello.

1973 Uno, dos, tres… dispara otra vez / Tequila!, T.Demicheli.

1979 Infern a la selva (Savana violenz carnale), R.M.Bianchi.

1983 Pànic (Bakterion (I vivi invidieranno i morti)), T.Ricci.

1993 ¡Dispara!, C.Saura.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Observador a desembre 24, 2021 | 08:52
    Observador desembre 24, 2021 | 08:52
    La película no em va agradar gens (vaig marxar de la sala abans de que acabés). No sabia que el guionista fos català, però tan se val. No em va agradar.
  2. Icona del comentari de: Doctor Strangelove a desembre 24, 2021 | 09:37
    Doctor Strangelove desembre 24, 2021 | 09:37
    A veure, per un grapat de dollars és un remake de "Yojimbo" d'en Kurosawa. Aleshores què coi m'expliqueu que aquest paio va ser guionista d'aquesta pel·lícula? Sé que cultura aneu justets, però entre poc i massa. Doc.
  3. Icona del comentari de: Català a desembre 24, 2021 | 12:53
    Català desembre 24, 2021 | 12:53
    Era un hereu d'"Esplugues City" Allà on es filmaven Westerns de via estreta.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa