MónTerrassa
Mor a Terrassa un dels grans referents del món de la sardana
  • CA

Ha mort a Terrassa un dels grans referents del món de la sardana, Heribert Segalà Ridameya, a l’edat de 87 anys. Va néixer a la capital egarenca el 1934 i va traspassar diumenge passat, 14 de novembre. Va ser un instrumentista de tenora, pianista i compositor de sardanes i ja als 19 anys va començar a ballar sardanes.

Heribert Segalà va començar els estudis musicals amb Josep Freixas, de Terrassa, i els va prosseguir al Conservatori Municipal de Música de Barcelona. El 1951 va entrar com a cantaire a la Massa Coral de Terrassa i després va continuar en altres agrupacions. Va iniciar la composició amb cançons per a veu i piano, seguides d’obres corals, misses i motets. Amb una trentena de sardanes compostes, algunes d’elles premiades, va ser l’iniciador d’una sèrie de gravacions en discs de llarga durada, el primer dels quals conté només sardanes d’ell.

Les cobles a les que va actuar

Com a intèrpret va actuar a les cobles La Lira, de Barcelona, i Rambles, també de Barcelona.

L’any 2005 va publicar un recull de pomes sota el títol d’El vell casal. El 2019, Jordi Cuesta va estrenar el documental Heribert Segalà, músic i compositor, un repàs biogràfic del compositor que permet conèixer la seva vida i obra. La producció dura uns 25 minuts. Jordi Cuesta és un sardanista afeccionat al món audiovisual que va encetar la creació de documentals amb aquesta obra.

Heribert Segalà va ser intèrpret de tenora, pianista i compositor de sardanes. De fet, hi ha identificades 40 obres seves, totes sardanes. De la seva banda Jordi Cuesta és un sardanista afeccionat al món audiovisual que va encetar la creació de documentals amb aquesta obra.

Ell ja anava a veure ballar sardanes fins i tot quan encara no en ballava, explicava al Diari de Sabadell el juny de l’any 2018: «Hi va haver una espècie de febre de ballar sardanes després de la guerra», comentava.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa