El Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya (MNACTEC) ha presentat el Pla d’actuacions de responsabilitat social corporativa 2022-2024, que recull les accions que durà a terme per consolidar-se com a museu sostenible i millorar la vinculació amb els diversos grups d’interès amb qui es relaciona.
Sònia Hernández, directora general del Patrimoni Cultural del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya; Jaume Perarnau, director del MNACTEC; Gemma Sallés, sòcia i consultora de Get a Partner, i Josep Maria Canyelles, expert i formador en responsabilitat social de les empreses i organitzacions han participat en la presentació.
El pla és un projecte per consolidar-se com a museu sostenible, en les vessants econòmica, social i mediambiental, i per engegar un procés de participació ciutadana i de major vinculació amb la societat. Defineix més de 125 accions d’RSC que cal portar a terme per esdevenir un museu sostenible en els propers anys.
Grups d’interès i principals accions
El document estableix els grups d’interès amb els quals el MNACTEC es relaciona, tant de manera externa com interna. Els grups d’interès externs són: la comunitat/societat, el medi ambient, el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, el teixit empresarial, l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural (ACdPC), els proveïdors, els visitants i usuaris, i altres departaments de la Generalitat de Catalunya. Els grups d’interès interns són: treballadors, directors d’altres museus del Sistema Territorial, col·laboradors i personal extern, i l’Associació del Museu.
Les diferents accions s’agrupen en les àrees de medi ambient i sostenibilitat, accessibilitat social, programació, relacions amb les entitats i organismes ciutadans, ètica i societat, etc. Algunes de les actuacions destacades del Pla són: la participació en programes mediambientals i la implementació d’actuacions de sostenibilitat; la implantació de clàusules socials en els contractes administratius i de gestió de proveïdors; l’eficiència i l’estalvi energètic; la creació de projectes participatius de recerca i investigació, o les millores en formació i en indicadors de retorn i resultats.
Altres documents de l’estratègia d’acció social
A l’acte també s’han donat a conèixer tres altres documents que formen part de l’estratègia d’actuació social del MNACTEC: la Memòria 2021 de responsabilitat social i activitat, el Pla d’accessibilitat i el Pla d’actuació 2022.
El Pla d’accessibilitat té l’objectiu principal de dotar progressivament el MNACTEC d’un entorn que pugui garantir que totes les persones puguin accedir-hi de forma lliure, autònoma i sense cap discriminació per les seves necessitats específiques. El Pla permet localitzar aquelles barreres que hi ha en l’àmbit de l’accessibilitat i defineix les actuacions necessàries per adaptar el lloc, prioritzant i planificant un pla d’etapes per a la seva execució en un temps concret.
El Pla d’actuació 2022 recull les accions del MNACTEC previstes per a enguany, que deriven dels objectius generals de la institució. Entre les actuacions per al 2022 destaquen: la posada en funcionament dels projectes de difusió i divulgació Canal MNACTEC i MNACTEC TRUCK; la creació de la Càtedra de patrimoni científic, tècnic i industrial; el desenvolupament del Projecte de l’Hospital de Cartró de Capdella; l’organització de la jornada “Els museus de ciència i tecnologia, motor de canvi museològic del segle XXI”; la creació de la Comissió de Seguiment de les actuacions d’RSC, i l’execució del projecte de climatització i confort climàtic de l’edifici del museu. Pel que fa a les seus del MNACTEC, el Pla d’actuació 2022 preveu les actuacions següents: la renovació museològica i museogràfica a la Farga Palau de Ripoll; la renovació museogràfica del Museu de la Colònia Sedó d’Esparreguera, i l’execució de la fase 2 de consolidació estructural de la seu del Museu del Ciment de Castellar de n’Hug.