MónTerrassa
Oferta per retirar i protegir l’anunci de Netol aparegut a la Font Vella

L’anunci de Netol aparegut en una paret del carrer Font Vella de Terrassa ha rebut una oferta important per poder ser retirat i protegit en condicions. Ha estat el Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya (MNACTEC) qui ha estès la mà a l’Ajuntament de Terrassa i a la propietat per fer-se càrrec de la retirada, conservació i protecció del mural de Limpia Cristales Netol dels anys 1970 que es pot veure des de fa unes setmanes a una paret mitgera, cantonada amb carrer Cardaire.

Des del MNACTEC informen, a través d’un comunicat, que assumirien les tasques d’extracció per part d’un equip de restauradors i professionals especialitzats, trasllat al Museu i posterior restauració de l’anunci, sempre que l’administració i el propietari del local hi posin facilitats.

Un cop restaurat, l’anunci passaria a formar part de les col·leccions d’objectes del MNACTEC i es conservaria a les seves instal·lacions en condicions òptimes. Aquesta actuació s’emmarcaria en la línia estratègica del MNACTEC de protegir i conservar el patrimoni de la societat industrial que hi ha als pobles i ciutats de Catalunya.

L’anunci publicitari de Limpia Cristales Netol aparegut a Terrassa es va pintar en format mural a una paret mitgera del número 63 carrer de la Font Vella, als anys 70 del segle XX. Hi apareix la figura icònica del majordom, característic de la publicitat d’aquest marca de productes de neteja.

L’anunci de Netol, a la paret de la Font Vella de Terrassa | Lluïsa Tarrida

Museu al carrer, 1700 objectes inventariats

L’actuació de conservació de l’anunci de Netol forma part de la línia estratègica del MNACTEC de posar en valor, inventariar i protegir els elements singulars del patrimoni de la societat industrial dels pobles i ciutats de Catalunya i que tenen risc de desaparèixer.

Dins d’aquesta línia, l’any 2017 el MNACTEC va posar en marxa Museu al carrer, un projecte de participació ciutadana per inventariar, georeferenciar i posar en valor el patrimoni de la societat industrial que es conserva als pobles i ciutats de Catalunya. La iniciativa recopila fotografies i informació dels elements identificatius i corporatius de la societat industrial (s. XIX – 1980) que encara es conserven als carrers i paisatges de Catalunya, en cinc àmbits temàtics: el transport i les comunicacions; la publicitat i la informació; el comerç; el lleure, i les ciències aplicades. S’hi recullen elements com ara antigues carreteres, benzineres i estacions de trens; rètols publicitaris i de senyalització; comerços tradicionals; elements de patrimoni ferroviari, o plaques de senyalització de riuades.

Actualment el projecte compta amb més de 1.700 objectes inventariats per 260 col·laboradors. La segona part del projecte Museu al carrer, que s’iniciarà aquest 2022, consisteix en valorar quins dels elements d’arreu de Catalunya recollits al projecte són els més destacats i singulars per protegir-los i, si cal, catalogar-los.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Peter a maig 12, 2022 | 17:51
    Peter maig 12, 2022 | 17:51
    Proteger el Mural dejarse de tonterías de la imagen de la calle

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa