MónTerrassa
Els Minyons de Terrassa lideren una nova revolució en el món dels castells
  • CA

La colla castellera Minyons de Terrassa lidera una nova revolució en el món dels castells, i és que ser pioners forma part de l’ADN de l’entitat des que va néixer. Si els egarencs van jugar un paper decisiu en la normnalització de la presència de les dones arreu, en la millorta dels assajos, en l’estudi de les construccions, i en molts àmbits més, ara fan una passa endavamt per garantir la seguretat. I no és una decisió fàcil. Els malva han anunciat aquest dimarts dues mesures per seguir a l’avantguarda en el món casteller, les quals ja va avançar a la colla el seu cap, Àlex Riveiro, a l’assemblea del passat mes de desembre. Gairebé sempre les decisións dels malva han acabat sent doctrina, i ara és molt possible que passi el mateix i que la resta de colles emprengui el mateix camí.

La primera i revolucionària és la de no considerar descarregats, a partir d’aquesta temporada 2022, els castells que pateixin algun enfonsament abans que baixin les estructures del peu o del tronc per complet encara que sigui causat per una celebració. Això vol dir que qualsevol enfonsament, encara que hagi baixat el pis on han començat a sonar les gralles, serà considerat com un castell carregat. Els castells només es consideraran descarregats quan el pis de segons hagi baixat a terra.

Estudi de la soca

La segona de les mesures és la participació dels Minyons de Terrassa a l’estudi de la soca a l’antiga impulsat pels Castellers de Sants. Aquest consisteix a començar a treballar els castells folrats de manera diferent a com ho feien fins ara: En comptes que tots els castellers de la pinya dels castells folrats i emmanillats vagin amb els braços avall aquests mateixos castellers posaran els braços per sobre del seu company de davant per evitar lesions cervicals.

En paraules del cap de colla, Àlex Riveiro, “el món casteller ha d’avançar en direcció a la seguretat, i és per aquest motiu que, si volem continuar mantenint el nivell d’exigència castellera que ens pertoca, hem d’aprendre a identificar i actuar en els punts més compromesos en aquest àmbit. Per tant, aquest és un punt d’inflexió que ha de marcar de forma clara la filosofia del projecte, un projecte encarat a la seguretat i el respecte, amb el compromís de continuar avançant en aquesta direcció”.

A més a més ha afegit que “l’objectiu d’aquestes dues mesures és clar: per una banda, exigir-nos un plus de concentració i de físic per minimitzar els enfonsaments i en conseqüència, minimitzar les situacions de risc de lesions potencialment greus i, per altra banda, un cop ja ens trobem dins de situacions de risc inevitables, minimitzar el perill de lesions potencialment greus a través de la protecció dels castellers gràcies al sistema de soca a l’antiga.

L’exdirector mèdic de la CCCC i membre de junta de la Colla, Jaume Rosset, ha declarat que “encara hi ha riscos que tenim ben detectats i sobre els quals es pot incidir d’una forma relativament fàcil. Hem de col·laborar amb les colles que ja els estan treballant i, en el possible, ajudar a obrir camí en aquells que encara no s’han explorat”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa