MónTerrassa
Els Minyons de Terrassa volen tenir un local de gamma extra
  • CA

Els Minyons de Terrassa miren cap al futur i el veuen en les naus de Cal Reig (mal anomenades Fundació Divorra, que mai ser allà), al carrer de la Mare de Déu dels Àngels, número, 21, un espai que en els darrers anys havia ocupat l’empresa Construcciones Mecánicas Soteras. Volen un edifici de gamma extra amb folre i manilles. L’immoble té una superfície de 1.847 metres quadrats repartida en quatre naus de planta baixa i un pis i golfes. La colla del carrer del Teatre es presentarà al concurs, obert per l’Ajuntament de Terrassa, per disposar d’aquest espai. Ara tenen un local històric però se’ls ha fet petit i no poden treballar-hi com voldrien, i menys en dies d’assajos de grans castells on han d’encabir més de 600 persones, i la plaça de Vapor Ventalló, coberta i oberta, mai ha estat una opció alternativa com a lloc de proves. Aconseguir el nou objectiu no serà fàcil, i calen molts diners. I bona part han de venir de la venda de la casa modernista on ara s’estan, que té un preu de mercat d’entre 1,3 i 1,5 milions d’euros.

Projecte de nova seu dels Minyons de Terrassa/M.T.
Projecte de nova seu dels Minyons de Terrassa/M.T.

Pas endavant malgrat la Covid

La seu actual, la Casa Jacint Bosch, està en ple centre, i la Fundació Divorra també, i per això no significaria un gran trauma ni afectaria els desplaçaments. Anirien just darrere de les instal·lacions del Museu Nacional de la Ciència i de la Tècnica. I, en darrer terme, i si s’aconseguís la cessió, la decisió final s’adoptaria en assemblea. Els dirigents de la colla egarenca es veuen capaços de fer un nou pas endavant malgrat una pandèmia que ho ha trasbalsat tot. Però miren al futur amb optimisme i amb la voluntat de tornar a fer castells espectaculars a les places. I la Fundació Divorra ofereix un munt de possibilitats, com els assajos multitudinaris a cobert. L’actual seu, al costat del Teatre Principal, va ser adquirida en dues tongades, el 1988 que van comprar la Casa Jacint Bosch i el 2001 en que van fer-se amb la finca annexa situada. Llavors va significar un gran esforç econòmic. Els resultats van arribar i van donar la raó als que van prendre la decisió. Durant tot aquest temps la Colla ha adequat la seva seu a les necessitats que requereix una colla gran, però l’edifici ha dit prou.

El projecte de nova seu disposa d’un pati-plaça de 650 metres quadrats i d’uns 1.300 edificats, on s’hi posen sala d’actes per a 100 persones, espais de treball, llocs per a la canalla, bar-restaurant, i amb la possibilitat d’afegir-hi elements en funció de les necessitats, i amb una idea susceptible als canvis i adaptable al que marquin les ordenances urbanístiques. La reforma se’n pot anar als 800.000 euros. Els Minyons pretenen finançar-ho amb la venda de la seu actual, tot i que desitgen que qui la compri permeti que sigui visitable.

La Casa Jacint Bosch

La Casa Jacint Bosch (1912) és un habitatge unifamiliar obra de l’arquitecte Josep Ros i Ros, del qual no es coneix cap més construcció a la ciutat. Avui és la seu dels MInyons de Terrassa, al carrer del Teatre. Destaca la tribuna del pis principal, que sobresurt de la façana en un cos rectangular sostingut per columnes amb capitells florals, i la balconada central de pedra del segon pis que reposa sobre ella. L’edifici està coronat per tres gablets que emfasitzen els tres eixos verticals de les obertures.

Es tracta d’un edifici entre mitgeres, de planta baixa i dos pisos. La façana està ordenada simètricament respecte a un eix central marcat per la tribuna del pis principal, que sobresurt del pla de la façana en un cos rectangular sostingut per columnes de capitells florals i amb una barana al damunt, aprofitada com a balcó del segon pis. Presenta una marcada verticalitat de les obertures, en sentit ascendent, que s’emfatitza pel coronament amb gablets corresponent a cada línia de finestres.

Tot el tractament de la façana respon a un criteri clàssic d’ordenació dels elements, amb la incorporació d’altres de provinents del repertori modernista: brancals amb columnes, guardapols i timpans ceràmics, cornisa i capitells.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa