Una matadeperenca busca mecenes per al seu curtmetratge Aigua Salina. Magdala San José és estudiant a l’Escola de Cinema de Terrassa (ESCAC) i com a projecte de final de grau participa com a directora de producció d’un film de ficció. El treball, que compta amb la implicació d’una vintena d’estudiants de diferents departaments (artístic i tècnic), serà rodat l’abril del 2023 i s’estrenarà al Cinesa Diagonal l’octubre del 2023, però per fer-ho possible necessiten una empenta econòmica per cobrir totes les despeses logístiques i per això han iniciat una campanya de micromecenatge a la plataforma Goteo.
L’objectiu seria recaptar 4.000 euros amb poc menys de 40 dies, i aquelles persones que realitzin un donatiu tindran diverses recompenses. “Hem escollit aquesta plataforma perquè et permet recuperar entre un 35% i un 80% de l’aportació la pròxima declaració de renda (per exemple: si fas una aportació de 20€ la teva despesa real serà de 4€, només cal descarregar el certificat de l’aportació a la secció de Certificado de donación del teu usuari)”, explica San José a Món Terrassa.
Aquesta jove matadeperenca, molt vinculada a Terrassa, considera que Aigua Salina és especialment interessant per la temàtica que tracta. “És de caire social, ja que tracta un tema que necessita visibilitat, la pèrdua d’un fill i el procés de dol de les mares que pateixen aquest fet. Creiem que es interessant que s’aposti per donar visibilitat a aquestes propostes”, exposa.

L’equip que hi ha darrere d’Aigua Salina
Magdalena San José és la directora de producció, però l’equip que l’acompanya per fer realitat el curtmetratge és molt més ampli. Majoritàriament, l’equip està format per alumnes d’últim curs del grau de cinematografia de l’ESCAC (Escola Superior de Cinema i Audiovisual de Catalunya). I són els següents:
DIRECCIÓ: IVET MORENO | ABRAHAM DELGADO
AJUDANT DE DIRECCIÓ: MAR CORTACANS
GUIÓ: IVET MORENO
PRODUCCIÓ: MAGDALA SAN JOSÉ
DIRECCIÓ DE FOTOGRAFIA: QUIM SOLANS
DIRECCIÓ D’ ART: ALBA REQUENA
DIRECCIÓ DE SO: ARTAU CAZENEUVE
MUNTATGE: DANIEL RIVERA
SCRIPT: JUDITH MARTINO
De què va Aigua Salina?
La història d’Aigua Salina se centra en el personatge de la Montse, una dona de quaranta-dos anys que es dedica a construir maquetes de vaixells pesquers amb deixalles que recull del port del seu poble costaner. De jove, va perdre un fill durant un embaràs i mai va tenir el valor ni les eines per afrontar aquesta pèrdua. L’aparició d’un ninot hiperrealista canviarà radicalment la vida de la Montse i no serà fins després d’un dur i llarg procés, que s’adonarà que necessita poder acomiadar-se del fill que no va poder tenir i començar a curar aquesta ferida que mai va poder tancar.
És a través d’aquesta protagonista que s’explora la necessitat de “sentir i curar el que fa mal perquè tot allò que no es cura et persegueix”. Des de l’equip tècnic subratllen que “la distància, l’observació, el tacte i la cruesa són alguns dels conceptes claus des d’on partirà el tractament d’aquesta obra”.
