MónTerrassa
T’hi has fixa’t mai en aquesta imatge

Si vas caminant pels carrers, avingudes i places de Terrassa i aixeques el cap, mires, t’entretens i bades, pots descobrir elements molt curiosos. Elements que formen part del patrimoni, i que poca gent coneix. Però que formen part de la història, o de petites històries, que permeten recordar com era abans aquesta ciutat.

Una obra de l’escultor terrassenc Ferran Ferreri i Busqueta

Avui us presentem un d’aquests elements que resten en l’oblit, i us animem a fer una volta i veure’l. “Gerrer fent anar un torn de peu”, així es coneix la decoració escultòrica que es troba ubicada en la façana d’un edifici de la carretera Montcada. Segons recull el butlletí Merlet, del Museu de Terrassa, es tracta d’una obra de l’escultor terrassenc Ferran Ferreri i Busqueta (1917-1976) i és una de les poques obres que l’artista va fer per encàrrec i que encara es conserven “in situ”.

Per a la decoració exterior de la façana principal es va optar per un motiu de terracota, material amb què acostumava a treballar Ferreri, i és ben original que fes referència al nom dels propietaris, d’aquí que la figura fos un terrissaire, ja que es tractava de la casa de Cal Gerrer.

Podria ser que aquesta escultura del terrissaire tingués també alguna relació amb el Turó de l’Argila

El costum d’ubicar a la façana un motiu relacionat amb l’ofici o el nom de la família es remunta a l’edat mitjana. En aquella època l’alfabetització era molt escassa i el fet de tenir la representació gràfica permetia a la població relacionar cada motiu amb l’activitat corresponent. Podria ser que aquesta escultura del terrissaire tingués també alguna relació amb el Turó de l’Argila que es troba al pati d’aquestes cases i amb la bòbila Segués i Donadeu que allí existia.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa