MónTerrassa
L’Escola Bisbat d’Ègara projecta el documental ‘El Retratista’
  • CA
x
El cartell d’El Retratista | ESCOLA BISBAT D’ÈGARA

El dijous 4 d’abril, a les 19h, es projectarà al gimnàs de Primària de l’Escola Bisbat d’Ègara el documental El Retratista, fet per Alberto Bougleux i Sergi Bernal. En acabar la projecció tindrà lloc la presentació del llibre Els vaig prometre el mar, a càrrec de Bernal, i també començarà una xerrada al voltant de la figura del mestre Antoni Benaiges.

A finals de juliol del 1936, just al principi de la Guerra Civil, va desaparèixer el mestre català Antoni Benaiges. Dos anys abans havia arribat al poble burgalès de Bañuelos de Bureba disposat a aplicar, a la seva petita escola rural, la tècnica Freinet, una innovadora metodologia pedagògica basada en la participació dels alumnes i l’ús de la impremta. Durant més de 75 anys, la feina i la personalitat del mestre van romandre en la intimitat del record dels seus antics alumnes i dels seus companys de professió, mentre la família conservava el desig de conèixer la veritat sobre el seu parador.

L’agost de 2010, amb motiu de l’exhumació d’una fossa comuna al paratge de La Pedraja (Burgos), un testimoni farà emergir a peu de fossa la figura del mestre assassinat i allà enterrat el juliol de 1936. Cobrint documentalment els treballs d’exhumació hi havia una fotògraf català, aquest iniciarà una obsessiva investigació per a reconstruir la vida del mestre mont-rogenc, entrevistant a familiars, ex-alumnes i recopilant un arxiu dispers a revistes d’educació dels anys 30, premsa i fons arxivístics.

Una història d’injustícia. Fins fa 5 anys per trobar un homenatge pòstum a la memòria d’aquest mestre s’havien de recórrer més de 12 000 kilòmetres, a l’ estat de Veracruz, hi ha una petita escola que utilitza tècnica Freinet, escola fundada per un exiliat republicà, Patricio Redondo, i que homenatja des de 1940 fins avui mateix a l’Antoni imprimint el seu nom a un quadern escolar, el millor homenatge per un mestre. A diferència de l’Estat espanyol on si consultes el seu expedient de mestre, arxivat a el AGA (Archivo General de la Administración), que conclou, s’expulsa a aquest mestre por tener una conducta antisocial, antipatriótica y mal vista por todo el mundo.

Una història, gairebé al límit de l’oblit, que s’ha pogut recuperar gràcies als testimonis dels qui el van conèixer o van sentir a parlar d’ell, però també a partir dels textos del mestre i de les redaccions del seus alumnes que es van editar a l’escola. Als darrers anys han estat treballant en la recuperació de la seva memòria. Per a dignificar-lo i difondre la seva història han fet un documental, un llibre i una exposició fotogràfica, inclús ara estan treballant en el còmic, on a la primera part apareix Mont-roig…

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa