MónTerrassa
L’Ateneu Terrassenc celebra 25 anys sent “paraigües” del potencial cultural egarenc
  • CA

Aquest 2021, l’Ateneu Terrassenc celebra el 25è aniversari de la seva refundació. Una refundació que, a finals de gener de 1996, neix de converses entre diverses persones de la nostra ciutat, de tarannà progressista i amb esperit de millora social. Per commemorar aquesta efemèride, l’entitat – que compta amb 182 socis actualment- ha programat tot un seguit d’activitats que se celebraran del 6 al 12 de juny. I tot ve acompanyat per un nou disseny del logo, obra de Joan Lluch.

“Ha costat arribar fins aquí”, ha reconegut el president Ramon Vidal en l’acte de presentació del programa d’actes. Tanmateix ho fan amb plena forma. “No podrem fer grans esdeveniments, però sí una celebració digne i que pretén arribar a tots els ciutadans”, ha recalcat. L’Ateneu Terrassenc ha volgut posar en valor totes aquells grups, tallers o entitats que es troben “sota el nostre paraigües. Nosaltres volem ser aixopluc i transportador de la potencialitat que tenen els grups i persones de la nostra ciutat. Tenim la percepció que estem en una de les ciutats amb més empenta de Catalunya i el plantejament de l’Ateneu és ser plataforma per aquells que comencen”, ha subratllat el vicepresident Josep Maria Sans, que ha afegit, “Intentem revertir a la ciutat tot el potencial cultural que té, perquè la cultura ens fa lliures”.

“Estem en fase de creixement”

“Fa 25 anys els nostres socis pagaven mil pessetes mensuals, ara paguen 6 euros. La quota s’ha mantingut. Però amb això i amb l’ajuda de l’Ajuntament, que ens cedeix el local, anem fent”, ha destacat Vidal. Perquè per a l’entitat el principal és “ajudar a la cultura i als que volen fer-ne”. I malgrat la pandèmia i les restriccions, ho han viscut “com una oportunitat”. “Estem en una fase de creixement. La Covid fer el pas per implantar noves tecnologies i canals de comunicació, i sostenibilitat de les instal·lacions. I ens anima a continuar amb la mateixa linia i de cara a l’any vinent mantenir les noves incorporacions fetes, tant logístiques com personals”, ha apuntat Vidal. Novetats que també es plasmaran en noves seccions, encara embrionàries, però que esperen que en els pròxims mesos vagin prenent forma: història -dirigida per Josep Puy- i cinema -amb l’ajuda d’Antoni Verdaguer-.

El programa d’aniversari

La vicepresidenta de l’Ateneu, Cèlia Ros, ha estat l’encarregada d’explicar els actes pels 25 anys. S’iniciaran el pròxim 6 de juny, a les 18h, a l’Auditori Municipal de Terrassa. “S’ha buscat un lloc alternatiu a la nostra seu perquè hi pugués participar més gent”, puntualitza. L’acte (gratuït però que cal reserva prèvia) consistirà en un concert a càrrec del grup Camerata Egara titulat “Música il·lustrada en el Segle de les Llums”.

Continuarà el 7 de juny, a les 18h, a l’Ateneu Terrassenc amb la inaguració de l’exposició fotogràfica on es recullen els moments més destacats de la història de l’Ateneu. L’acte comptarà amb una visita comentada a càrrec de Rosa Ma Vives. Dimarts, 8 de juny, a les 19h, al mateix Ateneu serà el protagonista de la presentació de la Filmoteca de l’Ateneu i l’acte de recepció del fons cinematogràfic cedit per Antoni Verdaguer (amb prop de 5 mil pel·lícules). També es farà la projecció del documental “Feliu Formosa, la paraula i el gest”, amb l’assistència de Formosa. 

Dijous 10 de juny, a les 19h, tindrà lloc, al mateix lloc, la conferència de Josep Puy, president d’honor de l’Ateneu, titulada “Els origens de l’Ateneu Terrassenc en el marc del moviment associatiu del segle XIX”. I divendres, el moment més esperat, l’acte oficial commemoratiu del 25è aniversari. Serà a les 18h a l’Hotel Don Cándido, i es comptarà amb espectacles musicals variats i el lliurament de les distincions de Sòcia d’Honor a Assumpta Roset -exsecretària de l’entitat i una de les impulsores de la refundació- i de l’Ateneista d’Honor a Josep Casals- per la seva aportació musical a la nostra ciutat-. L’aforament és limitat i per tant es necessitarà reserva prèvia al web de l’Ateneu.

FInalment, clourà la setmana, el dissabte 12 de juny, a les 12 del migdia, amb la tradicional ofrena floral en record de Marinel·lo Bosch, president i fundador de l’Ateneu Terassenc. Serà al passatge Tete Montoliu i comptarà també amb la participació d’entitats i grups. 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa