MónTerrassa
Jornada solidària i castellera per visibilitzar el sensellarisme a Terrassa

Jornada lúdica i castellera per visibilitzar el sensellarisme a Terrassa. El pròxim diumenge dia 5 de març, la plaça del Progrés serà l’epicentre de la cinquena edició de la Jornada solidària en benefici a l’atenció del sensellarisme, organitzada per Castellers de Terrassa. Enguany, l’entitat ha decidit dedicar aquest dia festiu però també reivindicatiu a “donar veu i visibilitzar un col·lectiu que sovint passa desapercebut i que el tenim més a prop del que ens pensem”, ha exposat Joan Enric Pujol, vicepresident de la colla.

Aquesta iniciativa, impulsada el 2017, té com a eix fonamental no només la recaptació de diners per a les entitats beneficiàries sinó sobretot es veu com un trampolí per a la colla del carrer Pasteur de fomentar la col·laboració i teixir vincles amb la ciutat i amb les entitats socials que ajuden a fer-la millor. Enguany, les entitats escollides, totes elles dins del projecte de la Taula del Sensellarisme, són: Fundació Busquets, Fundació Alba, ACAU, Caritas i Creu Roja.

Programa d’activitats

La jornada a la plaça del Progrés (en cas de pluja serà a la seu dels Castellers) s’iniciarà a les 10.30h amb una masterclas de Boisà Dance, Pilatesi Boisà Balance, La colla ha creat uns tiquets de 2 euros de donatiu per participar en aquesta masterclass, i alhora serveix de passi per accedir a un refrigeri i en un sorteig de tallers de relaxació. A la mateixa hora, de 10.30 a 12.30h, es faran activitats infantils dinamitzades per Abacus i amb l’ajuda d’alumnes de l’institut Aimerigues de Terrassa. Els tallers també es faran a la tarda, de 17 a 19h,

A les 12h, el moment més especial de la jornada: la lectura del Manifest i un castell simbòlic que el construiran castellers amb membres de les entitats i serveis de la Taula del Sensellarisme a Terrassa, i persones que es troben en aquesta situació. Posteriorment, començarà l’actuació castellera amb la colla amfitriona, els Castellers d’Esparreguera i els Sagals d’Osona.

Ja a les 14.30h, es farà el dinar de germanor, obert a la ciutadania, amb un arròs fet per membres de l’Hermandad Andaluza San José de Abrucena de Terrassa. Els tiquets (d’adult i d’infant) es poden adquirir a la seu dels Castellers o a qualsevol de les cinc entitats benificiàries, anteriorment citades. La jornada tancarà amb una sessió triple de concerts. A partir de les cinc de la tarda, es podran escoltar el Dj Solja, Senyor Ningú i Terrassa Street Jazz.

Presentació de la jornada solidària dels Castellers de Terrassa a benefici de l’atenció al sensellarisme | Lluïsa Tarrida

Injecció econòmica per fer front al sensellarisme a Terrassa

La Taula d’atenció al sensellarisme va néixer a Terrassa l’any 2019 formada per totes les entitats socials i del tercer sector que donen cobertura a persones que no tenen llar. També hi son presents els serveis municipals (habitatge, serveis socials, etc) implicats en aquesta atenció. Des d’aleshores a establert un treball transversal i col·laboratiu amb l’objectiu de ser un observatori de les necessitats de la ciutat i alhora un òrgan propositiu de mesures i accions a dur a terme per prevenir i fer front a aquesta problemàtica.

Àngels Bros, representant de la Taula del sensellarisme, ha aprofitat la presentació de la jornada per agrair que una entitat cultural ajudi a visibilitzar en la seva amplitud el sensellarisme, i que a més ho faci amb la col·laboració directe de les mateixes persones que es troben passant per aquesta situació. A Terrassa, es tenen censats aquells terrassencs que, per diverses circumstàncies, s’han trobat que no tenen un lloc on viure o que malviuen en algun espai.

Les diferents entitats tenen projectes que aborden aquesta problemàtica des de múltiples angles (habitatge, formació, higiene, ocupació, salut…) i la Taula ajuda a fonamentar-ne la coordinació i fer un mapa de com es troba la ciutat en aquest sentit. Això és especialment important en un moment en què “hem notat un increment important de persones que no tenen sostre. A Terrassa tenim un alberg amb 40 places, sempre en guardàvem 4 -dos per homes i dos per dones- per situacions d’emergència i imprevistos nocturns-, però ara ho tenim tot ple”, ha exposat.

Bros ha alertat que “tothom en un moment donat es pot veure vivint al carrer”, i per això demana màxima sensibilitat a la ciutadania per ajudar aquelles persones que s’han vist immerses en aquesta situació. El col·lectiu és molt divers i cada persona o família és un món diferent, amb unes circumstàncies personals concretes i que necessita un abordatge particular. Afirma que cada vegada hi ha més gent “exclosa” en l’accés a l’habitatge (de lloguer total o d’habitacions) i que es veu amb preocupació com s’està ampliant la forquilla d’edats, amb presència de cada cop gent més jove i gent més gran.

I per això s’ha rebut com una benedicció l’aportació econòmica que donarà la Generalitat dins del nou contracte-programa de Serveis Socials. “Estem en un punt d’inflexió després que des del Govern s’hagi reconegut que tenim un problema i que cal grans respostes a nivell territorial. En els pròxims tres anys, faran una aportació d’1 milió d’euros anual, amb els quals podrem visibilitzar realment el problema i començar a abordar-lo molt millor com a ciutat”, ha subratllat el tinent d’alcalde de Drets Socials, Noel Duque. El regidor ha recalcat que “com més recursos disposem per fer front a aquesta problemàtica molt millor, més solucions personalitzades si adequades podrem donar a la ciutadania”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa