MónTerrassa
Jordi Cruz presenta ‘3 nits de torb i 1 cap d’any’ a Matadepera
  • CA

L’escriptor i meteoròleg terrassenc Jordi Cruz presentarà el seu llibre “3 nits de torb i 1 cap d’any: Crònica d’una tragèdia al Pirineu” (Símbol Editors) a Matadepera el proper dimarts 14 de desembre a les 19:00h. A l’acte, organitzat per Òmnium Cultural, l’autor explicarà una de les majors tragèdies al Pirineu català que va succeir ara fa 20 anys: la tragèdia del Balandrau, on van morir dos grups d’excursionistes, amb només un supervivent. L’acte tindrà lloc al Casal de Cultura de Matadepera.

El llibre narra l’episodi de torb que assolà el Pirineu, de forma terrible i sobtada, els darrers dies de l’any 2000. El vent, la neu i una baixada brusca de les temperatures provocaren la tragèdia de muntanya més important que es recorda al Pirineu català. El 30 de desembre, diversos grups d’excursionistes es van veure atrapats i enganxats pel torb -una tempesta de venr huracanat i neu-, sobretot al voltant del cim del Balandrau, un cim de 2.585 metres al Ripollès entre Setcases i Queralbs, on només va sobreviure una persona que van rescatar l’1 de gener de 2001. Amb un ritme àgil i viu que atrapa el lector, aquest llibre permet una reconstrucció dels fets encara més ben documentada del que va passar, en especial en l’aspecte meteorològic. És la narració, hora per hora, d’aquells dies i les seves nits.

El llibre “3 nits de torb i 1 cap d’any: Crònica d’una tragèdia al Pirineu” es va publicar l’any 2018, però tres anys més tard, encara segueix despertant interès per conéixer una de les tragèdies més colpidores del Pirineu. L’any 2019, l’obra va guanyar el Premi Jacint Verdaguer al millor llibre de l’any en la Fira del Llibre de Muntanya de Vic.

Enguany, que ha fet 20 anys de la tragèdia, tant el llibre com l’història han reviscut degut a la pel·lícula i documental “Balandrau: infern glaçat”, basat en el llibre de Cruz. En el documental es narra en primera persona el relat d’aquells que van sobreviure. És una producció de Televisió de Catalunya en coproducció amb Goroka i Lastor Media, SL.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa