MónTerrassa
Jan Grau i Martí, Premi Antoni Carné de l’Associacionisme Cultural Català
  • CA

Des de la creació dels Premis Antoni Carné, cada edició s’atorga un guardó honorífic a una persona que hagi destacat en la promoció de l’associacionisme cultural. Enguany, el Premi ENS a la Persona de l’Associacionisme Cultural Català ha estat atorgat a Jan Grau i Martí. En l’elecció del terrassenc, la Junta Directiva de l’ENS ha valorat l’activisme cultural de Grau, així com la tasca divulgativa i els nombrosos estudis que ha realitzat sobre cultura popular.

Jan Grau i Martí (1956) va ser tècnic de Cultura de l’Ajuntament de Terrassa, i posteriorment de la direcció general de Cultura Popular i Associacionisme Cultural entre 1988 i 2021. Una dilatada trajectòria professional al servei del moviment associatiu que ha combinat amb l’activisme de base com a col·laborador, fundador o membre de la Junta Directiva d’un gran nombre d’entitats.

A cavall dels anys setanta i vuitanta, Grau contribueix a la renovació de la Festa Major de Terrassa i l’auge del teixit associatiu de la ciutat. A escala nacional, ha col·laborat amb l’Agrupació de Colles Geganters de Catalunya des de l’arribada de Josep Maria Gol a la presidència (1988). De resultes de l’amistat amb Gol, i la seva esposa Griselda Karsunke, també s’implica en la constitució de l’Associació Cultural Joan Amades. Prèviament, havia participat en els actes de commemoració del centenari del naixement del folklorista (1989-90).

Grau també ha fet una destacada de divulgació i recerca de la cultura popular. En l’àmbit comunicatiu, acumula una gran producció. Va treballar en els 179 capítols del programa Víbria del Canal 33 (1989-94), va ser col·laborador sobre cultura popular en programes radiofònics de Catalunya Ràdio, Com Ràdio i Ona Catalana, i ha redactat estudis sobre un ampli ventall d’expressions culturals (sobretot gegants i focs de Sant Joan). En paral·lel, Grau ha treballat intensament en la investigació folklòrica. Va ser director de la Biblioteca Joan Amades, i ha estat autor de nombrosos articles i llibres. Entre aquests, destaquen Ball de gegants (1990), Fabulari Amades (1995), La nit de Sant Joan (1995), Gegants (1996), El cabàs dels micacos: llegendes de Badalona (2001), i Gegants. Sis-cents anys de festa i tradició (2022), en coautoria amb Carles Freixes.

Acte de lliurament dels V Premis Antoni Carné

El lliurament dels V Premis Antoni Carné de l’Associacionisme Cultural Català se celebrarà dissabte 12 de novembre (18.00 h) al Teatre Kursaal de Manresa, en un acte presentat per la periodista Elisabet Carnicé. L’Esbart Manresà portarà a escenari un fragment de l’espectacle Raepte, estrenat a l’última edició de la Fira Mediterrània de Manresa. A més del reconeixement a Jan Grau, també es lliuraran el Premi Tornaveu al Mitjà de Comunicació, el Premi Arç Cooperativa a l’Activitat, el Premi Previsora General al Projecte, i el Premi BBVA a l’Entitat de l’Associacionisme Cultural Català.

L’Ens de l’Associacionisme Cultural Català desitja agrair la participació de totes les entitats i particulars en els V Premis Antoni Carné de l’Associacionisme Cultural Català. Així mateix, vol agrair la implicació activa de la Fundació Antigues Caixes Catalanes i BBVA en l’organització d’aquest certament i en el foment de la cultura popular catalana. Finalment, desitja mostrar el seu agraïment a totes les institucions i empreses que col·laboren en la seva organització: Previsora General, Arç Cooperativa, el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Manresa.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa