MónTerrassa
Inaugurada l’adaptació per a visites de la cova Mura, al Parc Natural
  • CA

Inaugurada l’adaptació per a visites de la cova Mura, al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac. La cova de Mura, una cavitat natural d’uns 150 metres de fondària, formada, com la majoria de coves del massís del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac, per conglomerats de grans còdols segellats per carbonat de calci, i formacions com estalactites i estalagmites, ha estat adaptada per a visitar-la de forma segura amb l’adequació d’un itinerari i la incorporació d’il·luminació.

El divendres 19 de novembre, en un acte celebrat a l’ajuntament de Mura, el diputat de Mobilitat, Espais Naturals i Prevenció d’Incendis Forestals, Josep Tarín, juntament amb l’alcaldessa, Montserrat Playà, van donar oficialment per inaugurada l’actuació realitzada a l’interior de la cova a càrrec de la Diputació de Barcelona, per fer-la visitable de forma segura i de preservació dels elements geològics i la fauna que hi habita. Aquesta son dues especies de ratpenats, el Rhinolophus ferrumequinum i el Rhinolophus euryale, que actualment es consideren espècies prioritàries al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac, i l’escarabat Troglocharinus grup ferreri, espècie endèmica del parc.

En aquest acte, Tarín va voler destacar haver pogut donar resposta a una llarga reivindicació del consistori, de cara a disposar d’aquest espai com un element important d’interès turístic pel municipi, ressaltant que «durant anys de tramitació administrativa per tal de poder obtenir tots els permisos i requisits necessaris per aquesta actuació, finalment hem pogut complir amb la reivindicació del poble de Mura».

cova Mura, al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac./Diputació
cova Mura, al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac./Diputació

Aquesta actuació a l’interior de la cova ha consistit en delimitar amb corda i peus metàl·lics un recorregut que permet observar l’espai, però mantenint certa distància de les formacions i minerals a protegir. A més, i per tal de millorar l’accessibilitat i la seguretat dels visitants, s’han construït graons de pedra natural als trams de màxima pendent i s’ha instal·lat una escal.la metàl·lica per salvar una formació càrstica. Finalment, s’ha muntat una passera de fusta per poder circular pel corredor de les Flors, evitant així qualsevol relliscada o accident. Durant el procés, hi ha hagut la corresponent supervisió arqueològica, ja que s’hi han trobat restes d’alguna exhumació, i s’ha col·locat un cartell explicatiu a l’entrada de la cova.

També s’ha col·locat un sistema d’il·luminació tipus Led de baix consum energètic i de llum freda, per no generar focus de calor sobre els quals es puguin desenvolupar algues o altres microorganismes que podrien malmetre les formacions minerals. A banda, també respecta les poblacions de ratpenats, evitant oscil·lacions de temperatura o focus de calor. En total, s’han instal·lat 12 focus de 20w cadascun amb alimentació 230VAC / 50Hz i de manera integrada entre les formacions rocoses. Aquest sistema està alimentat per bateries recarregables ubicades just a l’entrada. A l’exterior, només hi ha instal·lada una antena per enviar senyal de l’estat de càrrega de les bateries i les dades dels sensors.

Així mateix, s’ha redactat el Pla d’autoprotecció de la Cova de Mura, el que seguint aquest document, a l’entrada de la cova hi han disponibles 20 cascs homologats, una farmaciola de primers auxilis, 20 mantes tèrmiques, 20 mascaretes de carbó actiu, un extintor de pols i una llanterna recarregable.

D’acord amb l’informe d’impacte ambiental del projecte, s’ha de fer un seguiment de la fauna durant tot l’any, però especialment durant el mesos de desembre a març, coincidint amb el període d’hivernació i durant el qual no hi ha visites a l’interior de la cova, amb un recompte de les poblacions de ratpenats que hi resideixen. A l’hivern passat s’hi van comptabilitzar uns 70 exemplars de manera estable.

cova Mura, al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac./Diputació
cova Mura, al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac./Diputació

A l’interior de la cova s’han instal·lat dos sensors de temperatura i humitat, que d’acord amb les dades recollides fins el moment indiquen una oscil·lació mínima durant tot l’any situant-se entre 11,9 °C i 12,1 °C, i uns valors d’humitat entre el 85-100%. Un equip de manteniment, conjuntament amb l’equip tècnic del Parc de Sant Llorenç, supervisa periòdicament l’estat de conservació de les instal·lacions i els guardes del Parc fan el control de població de ratpenats.

Les vistes guiades a la cova de Mura es realitzen els caps de setmana des del Centre d’Informació de Mura, amb reserva prèvia per limitació d’aforament.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Bioespeleologia a novembre 23, 2021 | 13:28
    Bioespeleologia novembre 23, 2021 | 13:28
    Bon dia, hi ha un error a la notícia. Al Parc de Sant Llorenç s'hi troba l'escarabat Troglocharinus kiesenwetteri sanllorensi, i no pas Troglocharinus del grup ferreri. Són espècies diferents amb distribucions diferents. Salutacions!

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa