MónTerrassa
La Guerra Carlina torna a Terrassa (malgrat la calor)
  • CA

Federins, Associació Trabucaires de Terrassa organitza un any més l’acte “Com es pot fer amb aquesta calor la Guerra Carlina?”. Enguany, a més de poder recuperar per fi el format tradicional que s’havia vist obligat a suspendre a causa de la pandèmia de la Covid-19, s’esdevé una efemèride molt especial, i és que se’n commemora el 150è aniversari. Serà el pròxim dissabte dia 16 de juliol.

Per això, es prepara una festa grossa. S’han convidat diverses colles per fer lluir encara més la cercavila: Ball d’en Serrallonga de Terrassa, Bandolers d’en Trucafort, Germandat de Geganters grallers i trabucaires de Sant Andreu, Escamot de la Trinitat, Trobucaires de l’Hospitalet Colla d’en Jaume Duran, Trabucaires del Prat Carabiners i contrabandistes.

A més, Toni Costa amb els Grallers dels Gegants de Vacarisses, acompanyaran la marxa amb la cançó “Trabucs i Pistons”, que el mateix Costa va compondre pels Federins. Les colles participants es trobaran a partir de les sis de la tarda, des del Passeig del Vint-i-Dos de Juliol, cantonada amb el carrer del Nord, davant de l’Estació del Nord.

Cercavila trabucaire

A les 18:30 h, s’iniciarà una cercavila amb trabucaires, que tindrà el següent itinerari: carrer del Nord, placeta de Mn. Cinto amb actuació, carrer Fondo, Placeta de Saragossa amb actuació, carrer Sant Pere, carrer de la Palla, carrer Sant Pere, Placeta de la Font Trobada, acabant al Raval de Montserrat, davant l’Atri de l’Ajuntament, on es farà la darrera representació. Seguidament en cercavila, es continuarà pel carrer Cremat fins a la Plaça Vella, on des de l’escenari és previst de fer la Investidura del Trabucaire d’Honor. Aquest any, l’escollit és Rafael Aróztegui.

Des del mateix escenari, prosseguirà l’activitat a la mateixa Vella, amb el ja tradicional un concert de balls populars oferts pels Ministrils del Raval. En acabar, a’anirà a l’espai de l’Associació de Veïns de Vallparadís, al carrer Salmeron, on la colla farà el sopar de cloenda de la Diada.

Un xic d’història

L’esdeveniment recorda la batalla del 22 de juliol de 1872, quan una partida carlina, comandada per Joan Castells, va segretar un tren a Viladecavalls. Arriba a l’Estació del Ferrocarril de Saragossa a Barcelona, amb un propòsit: cobrar la ‘contribució’ de la vila de Terrassa, i segrestar l’alcalde Vallhonrat. Seran els ciutadans dels Voluntaris de la Llibertat qui els faran fora de l’Ajuntament, i de la ciutat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa