Els Geganters de Terrassa han celebrat, aquest diumenge, l’assemblea ordinària de l’entitat. Amb la renovació de la Junta com un dels punts de l’ordre del dia i un relleu en les principals responsabilitats.

El nou president de l’entitat és Jesús Moreno. Substitueix Jaume Gijón, que ha estat al capdavant de l’entitat des de febrer de 2016. Per la seva banda Xavi Suàrez es manté com a cap de colla.

La secretaria de l’entitat passa a mans Sergi Caravaca mentre que Alba Martínez es farà càrrec de la tresoreria. La nova Junta dels Geganters de Terrassa es completa amb sis vocalies.

Tradició

La tradició gegantera de Terrassa es remunta a l’any 1850. Francesc Torras i Armengol, artista de la ciutat, va construir una parella de gegants i la va donar a l’Ajuntament per saldar els deutes que hi tenia. El cost dels vestits es va cobrir per subscripció pública. Ell, en Robesa, representa un mestre d’obres; ella, na Pepona, una veïna del poble. Avui els coneixem com a Gegants Vells. La seva estrena oficial es va fer per la Festa Major del mateix any 1850. Avui, 158 anys després, els Gegants Vells continuen ballant.

Just cent anys després, el 2 de juliol de 1950, Terrassa incorpora una nova parella de gegants, construïts per l’olotí Lluís Carbonell. Són els Gegants Nous, Ramonet i l’Estefania i representen els comptes de Barcelona Ramon Borrell i Ermessenda de Carcassona. L’estrena dels Gegants Nous havia inicialment de dur els Vells a la seva immediata jubilació, però van conviure plegats fins el 1966. Aleshores en Robesa i na Pepona van ser abandonats al Castell Cartoixa de Vallparadís fins que van ser recuperats i restaurats, al 1981, amb el ressorgiment de la Festa Major.

L’any 2007, per iniciativa del mateix Grup de Geganters de Terrassa, els terrassencs Ramon Roig i Jordi Grau construeixen els Gegants Modernistes. Són en Magí i na Roseta i representen una parella de finals del segle XIX. Es van estrenar durant la cinquena Fira Modernista i van ser apadrinats pels Gegants del Pi de Barcelona. El Gegants Modernistes pesen menys de 20 quilos i faciliten la introducció de la dona i els joves al món geganter.

La família de gegants terrassencs es completa amb la Carmeta, impulsora de la primera televisió a Terrassa, el Tranqui, que representa un geganter i que serveix d’aprenentatge als més menuts i l’Antoni Messegué.

Finalment, hi ha els capgrossos de la colla, en Patufet, la Bruixa, el Rei i la Reina, als quals s’hi ha incorporat el Maneló.

Els Gegants Vells han apadrinat els gegants de Granollers, Matadepera, Santa Coloma de Gramenet, Santa Coloma de Cervelló, Llorenç del Penedès i Ripollet. Els Gegants Modernistes han apadrinat recentment els gegants de Les Fonts.

Nou comentari

Comparteix