MónTerrassa
El Festival Límbic arrenca reivindicant la llengua i cultura catalanes
  • CA

El Festival Límbic d’Òmnium Cultural ha arrencat aquest divendres a la tarda reivindicant la llengua i cultura catalanes. El president de l’entitat, Xavier Antich, ha subratllat que el certamen és una clara demostració que “no permetrem que ataquin la llengua per dividir-nos al carrer”, i subratllant que el festival és “una gran resposta als qui volen convertir la llengua en una eina de fractura”.

Antich ho ha dit en la inauguració parlat d’aquesta nova cita de la cultura contemporània en català que ha tingut lloc a la plaça Vella de Terrassa, ciutat que acull la primera edició del festival. “Perquè la llengua i la cultura catalanes ens convoquen a tots, pensem el que pensem, vinguem d’on vinguem”, ha dit el president d’Òmnium, “i perquè defensar la llengua a l’escola, a l’audiovisual és defensar els drets lingüístics i culturals de tothom”. Xavier Antich també ha volgut posar l’accent en un dels objectius principals del Límbic: la democratització de la cultura per a que sigui accessible a tothom, “volem trencar barreres […] perquè la cultura no és només un bé públic i un dret, la cultura ens cohesiona”. “Volem omplir-ho tot de cultura, o el que és el mateix, d’esperit crític, de compromís, de risc, de llibertat i de llengua”, ha sentenciat.

Andrea Ros ha estat l’encarregada de fer el pregó de la primera edició del Festival Límbic | Aj. Terrassa

Andrea Ros, pregonera

La pregonera d’enguany ha estat Andrea Ros, qui ha recordat els seus orígens a Terrassa, ha fet defensa de l’art i la cultura com una eina essencial de tota una generació sovint criticada i qüestionada. “que l’amor, l’art, la poesia i la cerca de qui realment volem ser sigui doncs la nostra guerra”. També ha participat de la inauguració Jordi Ballart, alcalde de Terrassa, qui ha destacat el paper cohesionador que ha tingut la llengua a Terrassa i ha agraït a Òmnium que la ciutat aculli la primera edició del Límbic: “Gràcies per creure en Terrassa, un referent cultural de primer ordre”.

L’acte ha donat el tret de sortida la primera jornada del Límbic, un nou festival itinerant de creació contemporània organitzat per Òmnium Cultural, en col·laboració de l’Ajuntament de Terrassa i sota la direcció artística de La Sullivan. Al llarg de dos dies, hi ha programades mig centenar d’activitats culturals gratuïtes com actuacions de dansa, poesia, música, electrònica, performance, teatre, humor, cultura popular, grafit, xarxes socials… Límbic tindrà una nova seu cada any, amb l’objectiu de descentralitzar i democratitzar la cultura en català, fer-la accessible i visible, i brindar oportunitats a la creació que es fa al territori.

Pilotes gegants

La inauguració i el pregó han precedit la primera activitat de la tarda de divendres, Terrassa amb pilotes, una proposta participativa i lúdica d’Albert Gusi que vol alterar l’entorn i la quotidianitat de l’espai públic per a reivindicar-lo activament des de la cultura i l’acció. Pilotes de platja gegants han recorregut el centre de Terrassat partint de la plaça Vella i han permès redescobrir el centre de la ciutat des d’una perspectiva radicalment nova i diferent, reivindicant l’espai públic activament des de la cultura i l’acció. Dissabte l’activitat es traslladarà al parc de Vallparadís.

Pilotes gegants han recorregut el centre de Terrassa dins del Festival Límbic | Aj. Terrassa

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa