MónTerrassa
L’Emotiva, el festival transgressor, crític i compromès, torna a Terrassa
  • CA

Torna a Terrassa L’Emotiva22, el festival de fotoperiodisme més transgressor, crític i compromès. I ho fa carregat d’activitats, amb conferències, tallers, exposicions, masterclass i també, un sentit homenatge a una figura terrassenca, el fotògraf Jaume Cabús, mort la primavera passada. De l’11 de novembre a l’11 de desembre, la ciutat viurà amb emoció aquest festival de fotografia contemporània, en el qual hi destaquen grans artistes com Yolanda Domínguez, Paula Anta, Alex Doménech, Judith Prat o Santos Montes, entre molts d’altres.

“La nostra voluntat es manté ferma: volem mostrar treballs que ens facin pensar, que ens interpel·lin a la vegada que ens emocionen, que qüestionin la nostra realitat”, ha manifestat Paulo Cacais, director artístic del festival. I amb aquest objectiu es mostraran projectes de fotografia especialment seleccionats per donar una visió integradora, ètica i feminista. Les diferències en la representació del rol femení i del masculí en la fotografia publicitària, l’agressió el medi natural, la reflexió sobre les limitacions en llibertats i drets de la comunitat LGTBIQ+ en alguns països o la realitat de les joves nigerianes esclavitzades per pagar el deute que les va portar a Europa, són només alguns dels temes que es podran veure.

Consulta clicant aquí el programa detallat de l’Emotiva22

Yolanda Dominguez presenta la mostra “Little Black Dress” | Emotiva

Un tastet de les exposicions de l’Emotiva22

Yolanda Domínguez porta a l’Emotiva22 una selecció dels seus treballs més icònics. Entre ells Poses, «Little Black Dress» o Niños Vs Moda, on gràcies a la mirada d’un grup de nenes i nens de vuit anys posa de manifest les diferències sagnants entre la representació del rol femení i el masculí en la fotografia publicitària. Judith Prat ens porta MATRIA, un homenatge a la dona camperola i un crit d’alerta davant les agressions que pateix la terra per part de l’agroindústria i la gran mineria.

Continuem amb una visió molt diferent sobre el paisatge i la terra a la qual pertanyem, de la mà de Paula Anta. Els seus treballs evocadors li han valgut el reconeixement a festivals com Photoespaña i en centres com el CA2M, el CCCB, el DA2 de Salamanca o el Château d’Eau de Toulouse, entre d’altres. Skin, del barceloní Àlex Domenech, retrata un viatge creuant territoris polítics, geogràfics i religiosos on les llibertats i drets de la comunitat LGTBIQ+ avui en dia encara es veuen recobertes per capes de violència i por. La fotoperiodista Lorena Ros ens proposa un altre viatge, aquest cop a Nigèria. El seu projecte, Esclavas de una deuda, mostra la crua realitat de les joves nigerianes que busquen un futur millor a Europa.

Els amants de la fotografia més clàssica també podran gaudir amb l’exposició de Santos Montes, comissariada per Natàlia Chocarro i organitzada amb el suport de la Fundació Vila Casas. A més, l’edició d’enguany del festival ens aproparà el present fotogràfic de la veïna Portugal. El comissari Vítor Nieves és qui es troba darrere de l’exposició Postepisteme, un projecte en què dialoguen obres d’artistes portuguesos i gallecs al voltant de temes com la dissidència i els sabers subversius.

Lorena Ros presenta l’exposició “Modern slave trade marcs” | Emotiva

Talent local, exposicions i activitats per grans i petits

La fotografia contemporània d’artistes egarencs està ben també representada. En aquesta edició podrem veure Translatio, el darrer treball del Gabriel Verderi, un dels artistes de Terrassa més interessants i consolidats, i descobrir la fotografia de l’artista emergent Cecilia Coca amb l’exposició Que fa una casa, una reflexió al voltant de conceptes com la casa i el territori en relació amb la formació d’identitats.

La fotografia però, no es limitarà a les sales d’exposicions. Durant tot el festival s’han programat activitats molt diverses per tots els públics. La llibreria Cinta tornarà a ser l’epicentre del panorama editorial fotogràfic, amb una àmplia representació de les novetats bibliogràfiques del sector. Durant el festival també tindrem l’ocasió d’assistir a la presentació dels llibres Elogio de la Mirada, de Carmen Dalmau, i Maldito Estereotipo, de Yolanda Domínguez.

Els més petits podran apropar-se al fet fotogràfic amb un cap de setmana de tallers pensats per a ells. També s’ha previst una masterclass per al públic més especialitzat. Totes aquestes activitats es complementaran amb tallers i taules rodones que s’aniran desvetllant pròximament.

Judith Prat presenta l’exposició “Matria” | Emotiva

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Marcela a novembre 08, 2022 | 15:50
    Marcela novembre 08, 2022 | 15:50
    Estoy harta de la moda trans. Entrevistas a trans, tertulianas trans, reportajes trans, crónicas trans, fotos trans, vídeos trans, colaboradores trans, documentales trans. ¡Socorroooooooooooo! A ver cuando llega otra moda, que esta ya aburre.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa