MónTerrassa
El Centre Cultural acull una mostra del pintor i dibuixant Joan Soler-Jové
  • CA

El Centre Cultural Terrassa acull una mostra del pintor i dibuixant Joan Soler-Jové. L’exposició Per l’amor a l’art és un recull de 67 quadres, llibres i documents de l’antiga col·lecció de Montserrat Vallès, amiga personal de l’artista, ara custodiada per Josep Guindo. La inauguració tindrà lloc aquest dimecres, 26 de maig, a les 19h. L’exposició que es podrà veure fins al 18 de juliol a la Sala 2. En la seva extensa carrera com a artista, Soler-Jové ha conreat diferents estils: oli, aquarel·la, collage, tècniques mixtes, però el seu treball principal se centra
onamentalment en el dibuix. La seva obra mostra preferentment escenes quotidianes, paisatges urbans i, sobretot, escenes circenses, per la qual cosa ha obtingut un extraordinari prestigi internacional.

El maig del 2020 els hereus de Montserrat Vallès, sabedors de l’estreta relació d’amistat entre la Montserrat i en Joan, li van oferir a l’artista la possibilitat de comprar la seva Col·lecció Soler-Jové. “Coneixedor de la meva absoluta devoció per la seva obra i la nostra gran amistat i confiança, en Joan es va posar en contacte amb mi per a donar-me la possibilitat d’adquirir-la. No ho vaig dubtar un instant, havia de fer qualsevol cosa per a evitar que la col·lecció es disgregués·”. Els 67 quadres originals, llibres i documents que formen part de l’exposició Per l’amor a l’art que ara es presenta al Centre Cultural de Terrassa no son una col·lecció qualsevol. L’estreta amistat entre la col·leccionista i l’artista ha fet que els quadres que conté siguin d’especial interès artístic i resumeixin els moments clau de la història del gran artista i amic Joan Soler-Jové.

Joan Soler-Jové (Barcelona, 26 de maig de 1934) és un pintor i dibuixant català que es va formar sota la clara influència del seu pare, Ramón Soler Liró, gran pintor i un dibuixant extraordinari, cofundador del grup Nou Ambient.


Soler-Jové es va formar a la Llotja i al Cercle Artístic de Sant Lluc de Barcelona. El 1952, amb només 17 anys, va rebre una Beca de l’Ajuntament de Barcelona per estudiar a Madrid. Deu anys més tard, el 1962 va estudiar al Cercle Maillol de l’Institut Francès de Barcelona, presidit per Josep Maria de Sucre i se li va atorgar una altra Beca per estudiar a París. Va romandre dos anys a França, Bèlgica i Alemanya i el 1964 es va traslladar a Mallorca, on va residir fins al 1980. Des de llavors viu i treballa a Sitges. Al llarg de la seva dilatada carrera Soler-Jové ha rebut i continua rebent multitud de premis i reconeixements pel seu treball com a artista i per la seva passió pel circ. El 20 de setembre de 1995 va ser nomenat Acadèmic de la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi.

Al llarg de la seva dilatada carrera ha realitzat innombrables exposicions nacionals i internacionals, existint una amplíssima bibliografia amb llibres tant monogràfics com llibres en els que ha intervingut com a dissenyador. La seva obra es troba representada a multitud de museus i col·leccions particulars.

Montserrat Vallès i Febrès (El Bruc 1924-2020) va ser una dona singular i avançada a la seva època. Mestra de professió va ser una gran viatgera, melòmana i col·leccionista d’art. Dins de la seva col·lecció destacava molt especialment l’obra de Joan Soler-Jové. Es van conèixer el 1972 i des del primer moment van establir una relació d’amistat que va anar molt més allà d’una simple relació comercial. En Joan no sols triava amb especial cura les obres que presentava a la Montserrat, sinó que ell mateix s’encarregava de penjar-les a les parets de la masia Can Vallès. Al llarg dels gairebé 50 anys d’amistat Montserrat Vallès va arribar a posseir 72 dibuixos originals i un extraordinari oli sobre tela de la seva època de París (1964), a més de cartells, programes i multitud de documents dedicats. Encara que com és lògic imaginar més de la meitat dels quadres són dibuixos dedicats al món del circ, la col·lecció és una extraordinària mostra de tota la carrera artística de Soler-Jové (París, Liege, Madrid, Eivissa, Mallorca…).

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa