MónTerrassa
Donació de material gràfic de dos films de Verdaguer a l’Arxiu Tobella
  • CA

Aquesta setmana, el cineasta Antoni Verdaguer ha oficialitzat l’acte de donació de tot un seguit de material gràfic relacionat amb dues de les seves pel·lícules més reconegudes a l’Arxiu Tobella de Terrassa. El director terrassenc ha lliurat un total de 1.253 fotografies dels rodatges del film “La Teranyina” i “Havanera 1820”. Es tracta d’una donació estrella que compta amb diapositives i fulls de contactes que retraten el dia a dia de la producció dels dos llargmetratges.

Antoni Verdaguer (Terrassa, 1954) ha dirigit un total de 12 llargmetratges, curts i també documentals i d’espots publicitaris. I a més ha fet tasques d’ajudant de direcció o director de producció en nombroses pel·lícules i sèries de televisió, treballant amb directors de renom internacional com Eloy de la Iglesia, Antoni Drove o Luc Béraud. L’any 1990, Verdaguer va rodar “La Teranyina”, un film d’ambientació històrica basada en la novel·la homònima de Jaume Cabré, la qual està ambientada a principis del segle XX en una ciutat industrialitzada -que recorda molt Terrassa- i on comencen a esdevenir-se els primers conflictes obrers. Per la seva banda, “Havanera 1820” va estar rodada l’any 1993, i va tenir una versió més extensa que es va poder veure per Televisió de Catalunya i va comptar entre els seus guionistes amb el mateix Verdaguer, Vicenç Villatoro i Jaume Fuster. La pel·lícula estava protagonitzada per Abel Folk i Aitana Sánchez-Gijón.

Montse Jorba ha recordat que des de la Fundació Privada Arxiu Tobella “seguim rebent donacions sobre temes de la ciutat que ajuden a documentar la seva història”, conformant el segon arxiu més important que posseix la nostra ciutat, després de l’Arxiu Municipal de Terrassa. L’Arxiu Tobella, nascut l’any 1978, és una entitat sense ànim de lucre i que té com a objectiu principal “mantenir l’arxiu documental i gràfic de la història de la nostra ciutat”, a més de fomentar-ne la investigació i publicar i fer-ne difusió.

Fotograma de la pel·lícula “Havanera 1820” d’Antoni Verdaguer

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa