Els polígons industrials de Castellbisbal (Vallès Occidental) se submergeixen des d’aquest divendres en una reinterpretació dels seus usos, incorporant l’art com a part de la seva activitat. Durant un mes, 32 artistes exposaran diferents expressions en format de dansa, escultura o pintura en espais industrials, tant exteriors com interiors, en la primera edició del Festival NYS Polígon Arts. La cita arrenca aquest mateix divendres amb la conferència ‘I amb el Dol, l’Art’, i s’allargarà fins el 20 de juny amb l’objectiu d’apropar el nucli del municipi amb la zona industrial que el rodeja. Entre les obres que es poden veure a l’aire lliure hi destaquen contenidors industrials convertits en quadres o un conjunt de llums i aigua tintada.El projecte parteix de la voluntat de fer permeable a la cultura els sectors on hi governen les fàbriques, trencant l’esquema que es té en ment dels usos merament industrials dels polígons. “Plantegem un projecte d’art contemporani on les fàbriques i la indústria obrin portes i la ciutadania hi entri”, explica Albert Gusi, organitzador del festival NYS Polígon Arts. El nom del festival parteix de les inscripcions aparegudes en forma de marca epigràfica en una àmfores trobades al jaciment romà local de Can Pedrerol de Baix, que testimonien la capacitat d’exportació d’oli des de la localitat de Castellbisbal arreu de l’imperi romà. “Ara, 2000 anys després, la marca es converteix en un festival”, detalla l’organitzador.

Oobra de Xevi Bayona 'Espectre' davant de l'empresa d'Aigües de Castellbisbal/ACN
L’obra de Xevi Bayona ‘Espectre’ davant de l’empresa d’Aigües de Castellbisbal, el 21 de maig de 2021. (Horitzontal)

Els impulsors de la cita es van posar en contacte amb les empreses dels diferents polígons de la ciutat, amb l’objectiu de fer xarxa entre indústria i ciutat: “Els vam plantejar que fossin responsables amb el seu entorn, amb la ciutadania, els treballadors o els seus proveïdors”, detalla Gusi.

L’entesa va permetre desenvolupar un conjunt de propostes que traspassaven les tanques de les fàbriques, passant per entorns verds situats a la carretera del polígon i cada cop més freqüentada de ciutadans que hi passegen, però també per l’interior de les naus i fins i tot camions. La programació es configura amb 32 agents culturals que exposaran les seves, algunes d’elles inèdites.

Un exemple és la creació ‘Formigó vist’, de la dibuixant Clara Nubiola, que ha retratat els treballadors de l’empresa Zarca en els laterals de diversos contenidors industrials. Els elements s’exposaran al capdamunt d’una pila d’aquests elements, donant la benvinguda al polígon des del cantó sud.

Una altra de les expressions es troba a l’oficina d’Aigües Castellbisbal. L’artista visual, arquitecte i director del festival Lluèrnia d’Olot, Xavier Bayona, ha creat ‘Espectre’, un combina aigua tintada de diversos colors en gots de plàstic reciclat per il·luminar-los de nit, creant un autèntic mosaic a la porta de la firma.

L’artista Rosó Cusó s’ha fet seu un dels espais verds del polígon per crear ‘El camí del calvari’, on hi ha clavat diverses creus amb codis QR i hi ha plantat arbres. “A partir de la sensació de malestar que aporta saber d’algunes injustícies del món, he plantat una planta per cada creu que hi he instal·lat, autòctona i resistent a la calor, perquè si algú sent un gest de desesperació pugui regar-les com a gest verd i de futur”, explica.

La cita comptarà, entre d’altres, amb l’espectacle de dansa ‘Roges’, de Miquel Barcelona, així com un recital poètic itinerant amb Laia Carbonell i Roser Gabriel. La cita donarà el tret de sortida oficial aquest divendres ales 18.00 h, amb la conferència ‘I amb el Dol, l’Art’, amb la fotògrafa Anna Galí, la il·lustradora Anna Mimó, el director de cinema Iaco Subirats i alumnes de l’institut Castellbisbal, que projectaran el curtmetratge ‘Crisàlide’.

Nou comentari