MónTerrassa
El cicle Sons del Temps suma nous espais i activitats a Terrassa
  • CA

El cicle Sons del Temps suma nous espais i activitats a Terrassa. La regidora de Cultura, Rosa Boladeras; acompanyada del director de la Candidatura de la Seu d’Ègara a Patrimoni Mundial de la Unesco, Carles Sánchez; ha estat els encarregats de presentar, aquest dilluns dia 13 de febrer, la 15a edició del cicle Sons del Temps, una edició que enguany serà molt especial. Amb motiu del 15è aniversari del cicle de música i patrimoni, des de l’Ajuntament de Terrassa s’ha decidit ampliar els recintes on es duien a terme els concerts, sumant nous espais singulars de la ciutat. També hi haurà més activitats, com xerrades o exposicions al voltant de la música, l’art, el patrimoni i la història. Tot plegat, tindrà lloc del 23 de febrer a l’11 de març.

Vuit espectacles en llocs singulars

Inauguració del XVè Cicle SONS DEL TEMPS
▸ Taula rodona sobre Música i patrimoni a càrrec d’Antoni Madueño Ranchal i de Carles Sànchez Màrquez.
▸ Tastet musical a càrrec del grup de Cambra de Terrassa Ciutat Coral
▸ Inauguració de l’exposició: “D’allò que resta de la música quan el so s’apaga”
● Dijous 23 02 / 18 h / Entrada lliure Santa Maria – Seu d’Ègara

CANTS DES DEL VENTRE DE LA BALENA
“Cants gregorians per a l’Ofici de Difunts” amb Antoni Madueño
Músiques per al més gran misteri, en una reflexió d’abraçades melòdiques i textuals que avancen com una serp a través del silenci. Els cants cristians primitius, anomenats genèricament cants gregorians, són l’expressió d’una meditació encetada tan bon punt clamen les primeres notes, i allargada en un joc de ressonàncies que acaronen les pedres. El crit del profund, comú a tothom amb un deix de consciència, troba consol en les paraules escrites fa tants de segles, i en la llum, apuntada com la resposta a l’abisme, a la boca del lleó, a allò més terrible.

● Divendres 24.02 / 19.30 h / 6€ Esglèsia de Sant Miquel – Seu d’Ègara

CIENTÍFICS!
Celebració del centenari de la visita d’Albert Einstein a Terrassa amb un concert del Quartet Brossa:
Aleix Puig Caminal, violí
Pere Bartolomé Valls, violí
Imma Lluch Revert, viola
Marçal Ayats Mialet, violoncel
Albert Einstein va ser un clar exponent de que la ciència i l’expressió artística poden conviure brillantment en un mateix individu. El científic més important del segle XX ho va demostrar a través de la seva profunda passió per la música i pel violí, que tocava de manera habitual amb afició i mestratge. El 24 de febrer de 1923 Einstein va visitar la Seu d’Ègara acompanyat de l’arqueòleg i polític Josep Puig i Cadafalch. Amb motiu d’aquesta efemèride proposem un concert que pretén demostrar que el mètode científic requereix molta creativitat.
● Dissabte 25.02 / 19.30 h / 6 € Hall-Escola Superior d’Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa (ESEIAAT)

REFLEXIÓ I EXPRESSIVITAT
“De dins cap enfora” amb el Cor Voxalba
El concert anirà precedit de la conferència “Mater Virgo Regina – Cantar a la Verge a l’edat mitjana”, a càrrec de Maria Incoronata Cuolantuono, Professora del Departament d’Art i Musicologia de la UAB. Una mirada femenina rellegeix el text de l’Ave Maria, a través del temps i la veu. De la mà del cant ferm primitiu viatjarem a polifonies contrastades, on la forma i textura s’expressen de manera rica i diversa segons el compositor. Rachmaninov i McIntyre, entre d’altres, ens fan descobrir racons del nostre interior que ens evoquen a manifestar tota aquesta emoció enfora.

● Divendres 03.03 / 19.30 h / 6 € Santa Maria – Seu d’Ègara

Guitarritmos, reflex del record” amb Quinteto 1909

El concert anirà precedit de la conferència “La Masia Freixa i el modernisme a la ciutat de Terrassa”, a càrrec de Gemma Ramos Serra, directora del Museu de Terrassa. Nombrosos compositors han trobat a la música tradicional i popular una inspiració on cercar el seu propi camí creatiu. I no és casualitat que a principis del s. XX arrenqui un dels períodes més prolífics en la creació d’obres originals per a guitarra, que abasta fins als nostres dies. El concert inclou l’obra de nova creació Masia Freixa del compositor José Galeote.

● Dissabte 04.03 / 19.30 h / 6€ Masia Freixa

L’ESPIRITUALITAT DE LA MÚSICA
“Tots els teixits que la música traspassa” amb Rainbow Duet
Mariona Pallach, veu
Jordi Armengol, piano
El concert anirà precedit de la visita guiada al Claustre Convent Sant Francesc, a càrrec de Carles Sànchez Màrquez. Explicació del programa iconogràfic desenvolupat a les rajoles historiades del Claustre de Sant Francesc úniques a Europa. Amb cançons d’Eduard Toldrà, Joaquim Serra, Enric Morera o Carlos Guastavino entre d’altres, ens endinsarem en una recerca de l’espiritualitat terrenal i abstracta. Un tema que abraça un gran ventall de sentiments, des de la contemplació del mar, recordant quan Sant Francesc feia de missioner, fins a sentiments més propers com l’amor a la terra, l’amor de mare o la passió.
● Dijous 0 .03 / 18h / 6€ Esglèsia de Sant Francesc

PECATA BEATA
“Abraça la sensualitat i la força d’atracció de la dona” amb Carola Ortiz
Pecata Beata (Segell Microscopi, 2021) és el tercer àlbum com a compositora i productora de la cantant i clarinetista Carola Ortiz. En aquest nou treball, l’artista terrassenca, ha musicat poemes d’escriptores catalanes com Montserrat Abelló, Mercè Rodoreda, Víctor Català i Anna Gual, entre d’altres, per celebrar, a través dels seus versos, l’univers femení de la nostra terra. Es tracta d’un programa que abraça temes com la mitologia femenina mediterrània de bruixes i sirenes. Al mateix temps, a través de la metàfora de l’art, l’obra vol servir de guariment del passat obscur viscut per les seves ancestres, i afronta temes com ara l’exili, la por a l’abús, la solitud i la desesperació. Herències rebudes per la dona d’avui.

● Divendres 10.03 / 20h / 6€ Sala Cúpula de l’antic magatzem Pasqual Sala – CECOT

LA BELLESA DE LA SIMPLICITAT
“El ressò del refinament francès”, a càrrec de Bach Collegium Barcelona
Adriana Alcaide, violí barroc i direcció
David Gutiérrez, traverso
Lixsania Fernández, viola da gamba
Eva del Campo, clavicèmbal
La Bellesa de la simplicitat ens endinsa a l’elegància i la intimitat de la música de cambra composta pels grans mestres del barroc G.F. Telemann, J.M.Léclair, F. Couperin i J.S. Bach. El refinament i singularitat de la cort francesa van tenir un ressò tan gran a tota Europa que compositors com G.F. Telemann o J.S.Bach van deixar-se inspirar per aquest referent d’exquisitesa, donant llum als Quartets de París i les Suites Franceses, respectivament.

● Dissabte 11.03 / 20.30h / 6€ Sant Pere – Seu d’Ègara

Pots consultar el programa complet de concerts, exposicions, tallers i més, clicant aquí.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa