MónTerrassa
Centenari de Joan Cadevall, autor de la Flora de Catalunya
  • CA

Joan Cadevall i Diars va néixer el 23 de juny de 1846 a Castellgalí (Bages). Era fill de Josep Cadevall, pagès, i de Rosa Diars. Estava casat amb la terrassenca Teresa Juncosa Gilabertó i en segones noces amb Josepa Comajuncosa Massana, natural de Gelida. No tingué fills. Va morir a Terrassa el 19 de novembre de 1921 i està sepultat al cementiri de Sant Vicenç de Castellet.

Els estudis primaris els va fer a Castellgalí i els secundaris a Manresa i a Terrassa. A la Universitat de Barcelona, va obtenir el 1869 el grau de llicenciat en ciències exactes i dos anys després el de ciències naturals. El mes de juny de 1873 aconseguí a la Facultat de Ciències de Barcelona el títol de doctor. Un cop titulat, esdevingué professor del Reial Col·legi Terrassenc, el qual dirigí des de l’any 1873. Extingit aquest centre escolar, el 1901, continuà la seva tasca didàctica com a professor de l’Escola Industrial de Terrassa fins a la seva jubilació, l’any 1918.

Cadevall destacà com a botànic i la seva obra principal va ser la Flora de Catalunya, (1913-1937), feta amb la col·laboració primerament d’Àngel Sallent i després de Pius Font Quer. A més de molts altres treballs, va escriure Flora del Vallés (1897), Plantes notables dels voltants de Terrassa (1902), Excursionisme botànic (1906), Notas fitogeográficas críticas (1905-1911) i Elements de botànica popular (1907), que és el primer tractat de botànica en català. El seu herbari, de més de 8.000 plecs, es conserva a l’Institut Botànic de Barcelona. Com a geògraf, va realitzar un estudi del Vallès titulat Nociones de geografía física descriptiva e histórica del Vallés, obra premiada a Granollers l’any 1886 i que és la primera monografia comarcal feta a Catalunya.

A Terrassa fou vocal de la Junta d’Instrucció Públic i de la Junta de Sanitat, president de la Cambra Oficial de Comerç i Indústria, fundador i president de la Creu Roja terrassenca i soci d’honor del Centre Excursionista de Terrassa. Com a científic fou acadèmic de la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona, membre de la Junta de Ciències Naturals de Barcelona i soci protector de la Institució Catalana d’Història Natural.

Una biografia d’aquest terrassenc il·lustre ha estat editada per la Fundació Torre del Palau ([email protected]) amb el títol Joan Cadevall. Professor, botànic i geògraf (2018). Igualment aquesta fundació ha publicat la versió actualitzada de l’obra de Cadevall Elements de botànica popular (2017).

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa