A partir de l’11 de gener de l’any vinent, diversos carrers de Terrassa veuran aparèixer fotografies fetes d’una manera molt especial, ja que estan creades amb pigments vegetals. Es tracta del projecte dissenyat per l’artista Marta Garcia Cardellach, dins de la iniciativa anomenada “Terrassa Crea”, impulsada per l’Ajuntament de Terrassa a través del Servei de Cultura. La iniciativa porta per nom “Ritus de pas”, i els llocs escollits tampoc són a l’atzar, sinó diferents parades d’autobús de la ciutat. La mostra a la via pública es podrà veure fins al 15 de febrer de 2022.

La creadora explica que l’exposició pretén ser una “trobada amb la natura, la terra i la vellesa. Un viatge que desperta relats i revela imatges històriques. La descoberta d’una mirada sostenible, un passatge efímer pel territori”. Per aquest motiu, les imatges són úniques i estretament vinculades a la naturalesa. I és que són imatges fetes amb la fotosensibilitat de diferents pigments vegetals extrets dels horts de Terrassa. En concret, de dos horts que han volgut col·laborar amb aquesta experiència única: Planten-mos, ubicat al carrer Montserrat, 151, al barri Centre; i l’hort d’en Boixac, al carrer Valls, 49, al barri del Segle XX.

La fotògrafa Marta Garcia Cardellach a l’hort Plantem-nos | Imma Bou

Garcia presenta un projecte que va més enllà de la imatge i que pretén evocar records i sensacions, i que té un missatge social i reivindicatiu de fons. “Cultivar una llavor, aparentment tan fràgil com un record, és una manera de compartir el món. D’aquí n’esdevé el llegat d’una vida. Que la transmissió és un acte de resistència a l’oblit, i és el que manté en vida una cultura. Els vincles. Que si la memòria existeix per ser transmesa, comprendre que allò que és més sostenible tendeix a desaparèixer per tornar a ser, pot ser, un embrió”, apunta.

Taller de de cianotipia octubre 2021 a l’hort Plantem-nos

Garcia ha volgut agraïr la participació de moltíssimes persones que han fet possible aquesta exposició. “Gràcies a Rosa Creus, Mariona Bonet, Mariona Gracia, Rosa Bonastre, Josep Mª Albero, Elisa Guillen, Karina Intriago, Imma Bou, Oscar Flechas, Núria Amat, Rosa González, Pablo Lemos, Susana Guarch, Susana Tortosa, Sílvia Banquer, Àngel Folch, Isabel Ubach, Gemma Grifoll i a tots/es els membres de les associacions hortícoles. Gràcies per fer possible aquest ritual de pas per Terrassa”, ha manifestat. En aquest sentit, com a mostra d’agraïment, l’artista va oferir un taller de cianotípia el passat mes d’octubre al mateix hort de Plantem-nos perquè coneguessin de prop aquesta tècnica, i es va aprofitar per tenyir bosses de mà amb fulles i flors de l’hort, utilitzant l’efecte de la llum del sol.

“Ritus de pas” és doncs un projecte de fotografia sostenible i participativa que es planteja “com un ritual de pas”. I ho fa d’una manera molt visual i sensible, amb cinc antotípies -així s’anomena la tècnica utilitzada de pigmentació- creades per a l’ocasió i que uneixen o combinen paisatges, accions i activitats reconeixibles.

Antotipia final feta en base de remolatxa de l’hort d’En Boixac.

Nou comentari