MónTerrassa
Els carrers de l’Antic Poble de Sant Pere recuperen les Caramelles

Els carrers de l’Antic Poble de Sant Pere seran tota una festa amb la recuperació de les tradicionals Caramelles. Es tracta d’una iniciativa sorgida des de l’Associació de Cultura Popular i Tradicional Terrassenca La Xemeneia, i que compta amb la coorganització de la mateixa associació de veïns del barri, i de l’Aula de Música Tradicional Terrassenca. Tindran lloc el pròxim Dilluns de Pasqua a partir de les dotze del migdia. En aquestes darreres setmanes, les entitats han fet un esforç per captar especialment joves perquè participessin en aquests cants populars. Malgrat que la tradició manava que fossin nois, en aquesta ocasió s’ha obert a tota la població, sense importància de sexe, edat o identitat sexual.

Les Caramelles són uns cants d’origen religiós, documentats ja al segle XVI, que s’entonen per Pasqua. Tot i aquesta procedència espiritual, van ser durant el segle XIX, a través de les colles de joves obrers que cantaven seguint l’estil dels Cors d’en Clavé, quan van començar a popularitzar-se. Des de La Xemeneia han considerat que l’Antic Poble de Sant Pere era el “lloc idoni” per recuperar aquesta tradició a la nostra ciutat, perquè el barri té “un caràcter, personalitat i característiques pròpies”. Seguint, també, el sentit més tradicional, s’ha planejat dur a terme cantades de caramelles i ballades de bastons al peu de diverses finestres i balcons dels carrers de l’antiga vila. Les actuacions comptaran amb l’ajut i participació dels Bastoners de l’Antic Poble de Sant Pere, diverses famílies santperenques, la comunitat religiosa, el Casal de Sant Pere i participants de les cantades de Caramelles que es realitzen a la Fira Modernista de Terrassa.

La festa acabarà amb un dinar popular a la plaça de la Font del Comú amb tot allò que els cantaires hagin anat recaptant durant el transcurs de les seves actuacions. El dinar és obert a tothom. Tota aquella persona que estigui interessada, pot adquirir un tiquet per 10€ al Bar del Centre Cultural El Social (Carrer de la Font Vella, 40, 08221 Terrassa). Després del dinar, amb la col·laboració del grup de Terrassa Glosa, hi haurà una glosada de sobretaula per amenitzar el final de la festa.

Nou comentari

Comparteix