MónTerrassa
Cabré i el procés: “És moment de patacades però després vindrà la calma”
L’escriptor Jaume Cabré a la Setmana del Llibre en Català | Pere Francesch / ACN

!--akiadsense-->

“Ara és moment de patacades però després vindrà la calma”. Així ho ha manifestat aquest dimecres el reconegut escriptor Jaume Cabré, qui aquest dijous rebrà el 21è Premi Trajectòria en el marc de la Setmana del Llibre en Català. L’escriptor ha reconegut que sempre hi ha feina per donar a conèixer la vitalitat i la realitat de la literatura catalana i “ara més i amb les onades que vindran encara més per desgràcia”. Cabré ha assenyalat, ja en referència també al procés sobiranista, que tothom busca “la normalitat de vida i d’acció de les nostres institucions que ho aconseguirem i hi arribarem”. Per altra banda, l’autor de Les veus del Pamano i Jo confesso ha ressaltat que “trobar-se amb els lectors és un dels esports més gratificants que pot tenir un escriptor” i que en cada llibre ha après alguna cosa i ha adquirit “experiència per bé i per mal”.

Cabré ha estat reconegut per la seva llarga trajectòria com a escriptor i guionista. Els membres del jurat van decidir atorgar Premi Trajectòria 2017 a Jaume Cabré per “l’excel·lència de la seva obra literària, la seva obra monumental i la defensa de la cultura en català”.

A Cabré li agrada que els lectors li expliquin les seves novel·les ja que ell, com ha apuntat, només l’ha escrit i no l’ha pogut rellegir. “Jo no he llegit ‘Les veus del Pamano ni l’he rellegit perquè tinc molts llibres per llegir, però el lector sí ho ha fet i amb una mirada verge fa tota una trajectòria del que acaba sent aquesta novel·la. Jo mai he tingut una mirada neta i verge com la que té el lector”, ha afegit l’escriptor, qui ha admès que el contacte amb els lectors l’enriqueix.

Preguntat per un dels moments importants de la seva trajectòria, ha recordat el primer text que va escriure amb consciència d’estil i volia fer una descripció del despertar d’un dia a un poble i “sabia que cada paraula que posava no era neutre i aconseguir la sensació que s’està despertant un poble”. Ha reconegut que cada llibre li ha costat molt de fer però en cada llibre ha après alguna cosa i ha adquirit experiència “per bé i per mal”. Ha recalcat en aquest sentit que no hauria pogut fer ‘Les veus del Pamano’ sense haver escrit abans ‘Viatge d’hivern’ i ‘L’ombra de l’eunuc’. “Cada llibre és deutor dels altres llibres”, ha afegit.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Efectivamente, esta historia ya se vivió.  a setembre 14, 2017 | 10:52
    Efectivamente, esta historia ya se vivió. setembre 14, 2017 | 10:52
    Hubo otro golpista, en el siglo pasado que también agitó a las masas y en muy poquitos años consiguió la calma eterna.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa