MónTerrassa
Bastoners de Terrassa celebren els 40 anys omplint el 2021 d’activitats
  • CA
Marc Galí, Paula Ané, la regidora Rosa Boladeras, i el president i cap de colla Òscar Montes
Marc Galí, Paula Ané, la regidora Rosa Boladeras, i el president i cap de colla Òscar Montes | Lluïsa Tarrida

!--akiadsense-->

El 2020 no va ser un bon any per a la cultura popular. Amb la pandèmia, totes les diades i activitats de les colles i entitats van quedar suspeses. Tampoc el 2021 ha començat amb gaire bon peu, però no per això, s’ha de donar per perdut. Amb l’esperança que les restriccions afluixin i que el virus ens abandoni, els Bastoners de Terrassa es plantegen aquest any amb especial il·lusió. I és que la colla celebra els 40 anys de la recuperació del Ball de Bastons, però també el 30 anys del Ball de Reis i els 10 anys del Picaswing.

No és doncs res estrany que no vulguin renunciar fàcilment a tot un calendari ple d’activitats que s’han programat per gaudir de l’efemèride i amb el doble objectiu de “promoure el ball de bastons entre els egarencs i retornar a la ciutat i a la cultura popular tot allò que ens ha donat aquests anys”, ha dit el president i cap de colla Òscar Montes.

La primera gran activitat s’iniciarà aquest dissabte, 10 d’abril, a Amics de les Arts. Serà una exposició al voltant dels 40 anys d’història de l’entitat. “La mostra serà dinàmica, interactiva i de caràcter familiar, on es podrà resseguir la història del ball però també veure imatges dels assajos, de totes les colles petites i grans que tenim, la connexió amb altres entitat de cultura de la ciutat i de totes les activitats lúdiques que fem”, ha exposat. L’exposició es podrà veure fins al 29 d’abril, i està previst que passat l’estiu, passi a ser itinerant per a les escoles, associacions i centres cívics i veïnals de la ciutat. “Volem arribar a tots els districtes”, asseguren.

Festa Major, un llibre i activitats pels joves

Amb la ballada de Sant Jordi encara a l’aire, la colla té la vista posada en la Festa Major. Marc Galí, personatge emblemàtic de la cultura popular terrassenca i recuperador del ball de bastons, ha recordat els orígens del Pica-swing, on esport (hoquei), música (jazz) i cultura popular (bastoners) s’uneixen per formar un ball únic i característic. Aquest 2021 es celebra el 10è aniversari i es treballa amb la idea de fer-ne un ball especial, sempre que les circumstàncies sanitàries ho permetin.

També s’ha subratllat al calendari els mesos d’octubre-novembre, moment en què es vol dur a terme la Diada, amb la presència de totes les colles que han batejat i també tres o quatre colles de la ciutat. Per aquestes mateixes dates, els Bastoners presentaran un llibre per a l’ocasió. Es tracta d’un recull del ball en format breu, amè i visual. S’aprofiten 5 contes inspirats en diferents parts del món per explicar-ne els orígens diversos, i també s’hi podran veure els 38 balls de la colla -ben classificats i explicats- i fer un repàs a tota la trajectòria.

El 2021 no s’acaba aquí. La responsable de les colles infantils i monitoratge, Paula Ané, ha explicat totes les activitats que estan pensades de cara als infants i joves de Terrassa. Els Bastoners han plantejat dues grans accions. La primera, als instituts públics i concertats. Es farà un petit taller de bastons on tots els joves aprendran el mateix ball. La segona, s’ha creat una “Maleta d’activitats” pensada per als infants d’infantil i primària, adaptada a les diferents franges d’edat, en la qual hi ha tot de material en format lúdic per aprendre qui són i què fan els bastoners (jocs com el memory, fitxes, etc). Les escoles que ho desitgin podran sol·licitar aquestes “maletes” a través de la Guia d’Activitats Escolars de cara el curs vinent.
La regidora de Cultura, Rosa Boladeras, ha agraït l’esforç als Bastoners i ha volgut destacar que “és una entitat que no ha parat en tots aquests anys de treballar, i ha fet un servei a la ciutat i a la cultura popular molt important i constant”.
Presentació dels actes del 40è aniversari dels Bastoners de Terrassa
Presentació dels actes del 40è aniversari dels Bastoners de Terrassa | Lluïsa Tarrida

!--akiadsense-->

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa