MónTerrassa
Alemanya descobreix l’obra de la fotógrafa de Terrassa Joana Biarnès
  • CA

Alemanya descobreix ara la fotògrafa terrassenca Joana Biarnés Florensa, Creu de Sant Jordi 2014. Ho fa amb una mostra d’algunes de les seves millors fotgrafies. El Freiraum für fotografie de Berlín acull l’exposició ‘Disparant amb el cor’, de la catalana Joana Biarnés (Terrassa, 1935-2018). És la primera vegada que el llegat de Biarnés es mostra a Alemanya.

Joana Biarnés va ser la primera dona que es va dedicar professionalment a la fotografia de premsa, fins llavors un camp exclusiu dels homes. Se la considera la primera dona fotoperiodista de l’Estat espanyol, la seva carrera va allargar-se durant més de trenta anys i el personatge de la Juana de la seri de Televisió Espanyola Cuéntame está basada en la seva vida.

Joana Biarnés va fer les fotografies de la visita dels Beatles a Barcelona el 1965

La seva obra fotogràfica va caure en l’oblit fins que finalment va ser redescoberta a mitjan dècada de 2010, per gent com el fotògraf de Món Terrassa Cristóbal Castro, que va moure cel i terra per aconseguir situar_la en un lloc preferent i fer que la seva feina fos reconeguda arreu. Des de llavors, el seu treball s’ha mostrat en nombroses exposicions individuals.

La mostra a Berlín es podrà veure fins l’1 de maig. Hi ha dues visites guiades (3 d’abril i 1 de maig).

La fotoperiodista havia assegurat que l’era digital “facilita fer més fotos i potser usar menys el cor”, en comparació de la seva època, la de la fotografia analògica, en la qual portava un rodet amb 35 fotografies i “havia de controlar molt més”.

Joana Biarnés va rebre la Medalla de la Ciutat de Terrassa. Filla de Rosa Florensa i del fotoperiodista esportiu Joan Biarnés, va col·laborar professionalment amb el seu pare, publicant el seu primer reportatge al diari Mundo Deportivo i, posteriorment, va estudiar a l’Escola de Periodisme de Barcelona.

Joana Biarnés

L’any 1962 va fer un extens reportatge sobre les riuades a Terrassa i un altre a Barcelona per al diari Pueblo. Al cap de poc, el diari li va oferir d’anar a Madrid a treballar com a fotògrafa i ella va acceptar l’oferiment. Amb l’arribada de la democràcia, el diari Pueblo va tancar, i ella va treballar aleshores en diverses publicacions, com ABC i Blanco y Negro; i agències fotogràfiques: Sincro Press International, Heliopress, Contifoto, o Cosmopress. Joana Biarnés va deixar la feina de premsa l’any 1985, en desacord amb l’estil sensacionalista que s’havia imposat a la professió.

Amb el seu marit, el periodista Jean Michel Bamberger, va obrir el restaurant Ca na Joana a Eivissa, considerat un dels millors de les Illes. En jubilar-se es va tornar a instal·lar al Vallès, concretament a Viladecavalls, on residia. La Generalitat li va concedir la Creu de Sant Jordi l’any 2014, mentre que l’any 2016 va rebre el premi especial de la Junta de la Federació d’Associacions d’Editors de Premsa, Revistes i Mitjans Digitals per la seva trajectòria professional a la Nit de les Revistes i la Premsa en Català.

La fotoperiodista Joana Biarnés

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa