MónTerrassa
Alcaldes de la Catalunya Nord visitaran Terrassa per la Fira Modernista
  • CA

La Fira Modernista de Terrassa comptarà amb la visita de quatre alcaldes de pobles de la Catalunya Nord. Nicolas Garcia, batlle d’Elna; Maria Costa, batllessa d’Els Banys; Claudi Ferrer, batlle de Prats de Molló; i Joan Pau Billés, batlle de Pesillà de la Ribera, vindran a la ciutat per impartir una conferència sobre la situació del català al territori, a més de visitar el patrimoni de la ciutat en una de les seves festes més populars. Dos d’ells, Garcia i Costa, van estar citats a judici aquest passat dimarts per permetre que s’empri el català al seu consistori.

La visita està organitzada pels Cants de Llibertat de Terrassa i ANC TxI, amb el suport d’Òmnium Terrassa, Plataforma per la Llengua, el Consell Local per la República i La Traca. L’objectiu és “compartir amb els batlles de la Catalunya Nord la seva lluita en la defensa de l’ús del català en tot el seu territori“, exposen des de l’organització. A més, la visita dona continuïtat a les visites efectuades l’any passat: el febrer, amb el retrobament de Josep Rull i Lluís Puig, i el setembre, un viatge reivindicatiu que va reunir un centenar de persones.

Conferència sobre la situació del català al territori

El divendres dia 5 de maig, els alcaldes impartiran una conferència sobre la situació del català a la Catalunya Nord, fent referència al cas especial de La Bressola, una associació que treballa per recuperar i preservar la llengua i cultura catalana a les aules a través del sistema d’immersió lingüística. L’acte tindrà lloc a les 18:30 hores a la Biblioteca Central de Terrassa. A la nit, està previst un sopar de germanor amb els representants de les entitats organitzadores i persones dels Cants de Llibertat.

El dissabte dia 6 de maig, els batlles visitaran els principals llocs emblemàtics de Terrassa. Segons exposen des de l’organització, “s’espera que l’alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, faci una recepció oficial als tres batlles i la batllessa el dissabte al matí”. Els actes acabaran amb un dinar amb els organitzadors el dissabte al migdia.

Quatre alcaldes de la Catalunya Nord, a judici per permetre el català als seus ajuntaments

Els alcaldes d’Els Banys, Elna, Portvendres i Tarerac van estar citats aquest dimarts 18 d’abril a judici a Montpeller per permetre que s’empri el català als seus consistoris. Segons apunta l’agència ACN, la ponent pública del Tribunal Administratiu aposta per anul·lar el canvi dels reglaments que permetia parlar català als plens d’aquests municipis. Durant la seva intervenció, ha recordat que “la llengua de la República” és el francès i creu que el fet de traduir els debats deixa en pitjor posició el francès.

L’agència avança que l’advocat de tres dels ajuntaments afectats, Mateu Pons, creu que aquest argumentari és absurd i que el fet que les intervencions es facin primer en català no afecta el francès perquè, de fet, les actes es fan íntegrament en aquesta llengua. Apunten que la sentència es farà pública el proper 9 de maig, però l’alcalde d’Elna ja ha avançat que si el tribunal fa cas a la ponent pública i no els dona la raó ho portaran davant de la justícia europea. “Hem obert una porta, ja hem guanyat“, va afirmar a la sortida del judici. 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa