MónTerrassa
L’aclamat musical familiar Bruna, a Ullastrell
  • CA

Després de tres anys recorrent amb molt d’èxit els teatres de tot el país i d’haver-se representat en dues temporades al Teatre Romea de Barcelona, l’aclamat musical familiar BRUNA de la companyia WeColorMusic torna, per acomiadar-se, al teatre on va néixer, al Casal Cultural d’Ullastrell, on dirà el seu adéu definitiu amb dues funcions molt especials carregades de sorpreses els dies 23 i 24 d’abril.

En el marc de la Diada de Sant Jordi, el comiat de BRUNA serà una experiència festiva plena d’emocions en la que, més enllà de les pròpies representacions -que comptaran amb l’actuació de tots els actors i actrius que han format part de la gira des del seu origen-, hi haurà parlaments de reconeixement a la tasca de l’equip, dedicatòries i un fi de festa amb copa de cava i la projecció del tràiler del nou documental dirigit per la periodista Carme Canet per commemorar la intensa vida del musical.

BRUNA, que ha obtingut importants reconeixements, com el premi Teatre Barcelona 2021 al Millor Espectacle Familiar i el premi Juan Mayorga 2019 a la Millor Autoria, va néixer en aquest petit poble de 2.000 habitants situat en el Vallès Occidental com a projecte de teatre comunitari. El gran moviment teatral del municipi va empènyer als autors de l’obra, Mateu Peramiquel i Mar Puig, a crear aquest espectacle familiar de forma conjunta amb la companyia teatral GATU (Grup Amics del Teatre d’Ullastrell).

Aquest projecte conjunt es va concebre amb l’objectiu de donar veu als infants, creant una història que posa l’èmfasi a la visió dels petits sobre el món adult, ja que la companyia GATU tenia ja una llarga experiència i recorregut treballant el teatre amb els infants del poble.

Aquesta línia de treball -probablement el projecte comunitari més potent que s’ha portat a terme en els últims anys a Catalunya-, conjuntament amb l’objectiu dels autors de retre un homenatge als seus avis i àvies, han convertit BRUNA en un espectacle familiar amb un missatge molt fort tant per als infants com per als adults. Segons Mateu Peramiquel, “aquesta és l’essència del teatre familiar i també l’essència d’aquest projecte únic que ha donat tantes satisfaccions a tots els seus integrants”.

Per a Mar Puig, “a BRUNA, l’amor ens remou a tots i totes; remou les ànimes del públic i ens remou a totes les persones que en formem part”. I afegeix: “envoltar-se de persones que tenen com a motor de vida l’amor, és una absolut regal, el regal més generós que ens han fet mai; regalar-nos temps, regalar-nos passió, regalar-nos energia, regalar-nos puresa, regalar-nos saviesa, regalar-nos veritat i regalar-nos vida”.

En total, han sigut moltes les persones han donat vida dalt de l’escenari als diversos personatges de diferents edats, entre els quals destaquen els infants que, malgrat ser petits, són en realitat “molt grans”, segons la coautora. Però la família de BRUNA va molt més enllà dels intèrprets: aquí tothom ha volgut aportar el seu temps i entusiasme ajudant a muntar, fer-se’n càrrec de la taula de llums o a treballar com a regidors.

Totes aquestes persones fan això després d’haver treballat tota la setmana i, per tant, sacrificant les poques hores que la societat ens permet tenir per gaudir del que més ens agrada o del que ens fa feliços. “I és que potser és això el que més ens agrada i ens fa feliços; i potser no és el teatre només, sinó les persones que ens hi acompanyen”, revela Mar Puig.

Segons Mateu Peramiquel, “aquelles quatre primeres funcions exhaurides ara fa tres anys a Ullastrell eren un bon auguri del que hem viscut després: la possibilitat que una obra de teatre amateur presentat en format professional tingués cabuda en una gira extensa que han inclòs teatres de referència de les arts escèniques dins l’àmbit professional a Catalunya, incloent-hi també actuacions al País Valencià i les Illes Balears”.

Una història basada en fets reals

BRUNA explica la història d’una família que acabarà descobrint una part del seu passat que tothom desconeixia; tothom menys la persona que ha guardat el secret durant tot aquest temps. Ambientada als anys 90, l’obra ens presenta a Bruna, una nena d’onze anys que ha de fer un treball d’escola sobre la seva àvia. Realitzar el treball no és una tasca fàcil per la Bruna, ja que la seva àvia, amb cert grau de demència, no la pot ajudar massa. Mentrestant la seva mare, molt enfeinada i sola en la família, ha de gestionar la vida de la Bruna, la seva mare i l’empresa on treballa. L’Eric, l’amic de la Bruna, sembla tenir una vida plena amb la seva família i això fa estar neguitosa a la Bruna que també vol viure una vida plena amb la seva mare.

Segons els creadors i directors de BRUNA, “lobra és un homenatge als nostres avis i àvies, i conseqüentment, a totes les persones grans del nostre país que van lluitar sense perdre mai la força; és gràcies a la seva lluita que nosaltres avui som qui som i ens podem dedicar a lart; les seves històries i la seva lluita són la font dinspiració de BRUNA i també de la nostra vida”.

En l’espectador adult, BRUNA genera el debat sobre com han estat educades aquelles generacions que han crescut amb la censura i el tabú com a forma de vida. Alhora, els infants empatitzen amb els personatges i descobreixen les diferències dels nens i nenes de dues èpoques desconegudes per ells, en comparació a la seva pròpia vivència com a infants.

Segons els autors, “BRUNA es vesteix dalegria, entusiasme i energia, però a la vegada de discussió, debat, enyorança, tristor i ràbia, provocant que lespectacle sigui per a lespectador un viatge a través del temps i les emocions”.

WeColorMusic és una companyia especialitzada en musicals de creació, espectacles KM0 amb música en directe que expliquen històries basades en fets reals, ja siguin actuals, contemporànies o històriques.

A l’hora de crear un espectacle, és habitual buscar més enllà per trobar grans històries, però a vegades no ens adonem que el nostre voltant està ple d’històries extraordinàries que mai han estat explicades ni escoltades. Són aquestes a les que WeColorMusic vol donar veu: històries que podrien estar parlant de nosaltres mateixos.

La companyia ja està treballant en una nova producció: ARRELS, un musical inspirat en una impactant història real que veurà la llum a la tardor de 2022. L’obra posa sobre l’escenari la situació que viuen les persones transgènere avui dia, amb l’objectiu de provocar la reflexió i l’autoanàlisi del públic.

Informació d’interès sobre BRUNA

Les entrades per a les dues funcions de comiat de BRUNA a Ullastrell es poden adquirir aquí: https://www.entrapolis.com/entrades/bruna-el-musical-casal-cultural-dullastrell

Enllaços d’interès:

–          Teaser de BRUNAhttps://www.youtube.com/watch?v=n4cKz8sVAfE

–          Cançó Abecedari del musical BRUNAwww.youtube.com/watch?v=OFkqf4mldTQ

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa