MónTerrassa
Sis documentals opten a premi en el Festival Cinema Castells

Un total de sis treballs audiovisuals participen en la secció competitiva del I Festival Cinema Castells. Es tracta de produccions entrenades entre els anys 2019 i 2021, una part de les quals han estat produïdes durant els mesos de la pandèmia, en què l’activitat castellera ha estat aturada.

Les temàtiques que aborden aquestes produccions són diverses: des de la preparació del Concurs de Castells del 2018, fins a la diada de Santa Úrsula de 2019, en què es va carregar per primer cop a la història, i per partida doble, l’inèdit 3de9sf. Dos dels documentals aborden aspectes de la història recent dels castells: El Concurs del 1970, una fita important de la història contemporània dels castells, i la diada de Santa Úrsula de 1981 que, a Valls, obria la segona època d’or dels castells.

Aquests són els documentals que participen en la secció competitiva del Festival:

El pas: Santa Úrsula 1981

La diada de Santa Úrsula del 25 d’octubre del 1981 ha passat a la història com la que obria la segona època d’or dels castells. Des d’aquell any, i fins a la pandèmia, totes les temporades han vist castells de nou pisos, que no es veien des de finals del segle XIX. La Colla Vella dels Xiquets de Valls va descarregar el primer 4de9f del segle, mentre la colla Joves descarregava per primer cop al segle XX el 5de8. Imatges d’aquella diada i testimonis que donen les claus de com es va aconseguir aquella fita formen el nucli del documental.

Producció: Ajuntament de Valls (2021)

Direcció: Maria Roig

Durada: 50’

Tocant el cel

El Concurs de Castells de Tarragona del 2018 va viure durant els mesos previs un frec a frec entre els Castellers de Vilafranca i la Colla Vella dels Xiquets de Valls que, molt igualades, arribaven a la cita amb el cartell de favorites. El documental fa un seguiment de les dues colles durant tota la temporada, molt centrat en la figura dels seus caps de colla, Albert Martínez (Colla Vella) i Toni Bach (Castellers de Vilafranca) fins a l’arribada del Concurs.

Producció: XAL, Xarxa Audiovisual Local (2019)

Direcció: Toni Comas

Durada: 80’

Diada d’emocions: el primer diumenge de festes

El primer diumenge de les festes de Santa Tecla de Tarragona és una de les diades clau de cada temporada. La de l’any 2020 no es va poder celebrar per la pandèmia. TAC 12, la televisió pública del Camp de Tarragona va realitzar aquest documenta, que s’emetia en el mateix moment en què s’hauria d’haver celebrat la diada castellera.

Producció: TAC 12 (2020)

Direcció: Carles Cortès i Àlex Alonso

Durada: 51’

Concurs 1970: El desafiament Nens-Vella

La rivalitat entre colles és un fet que forma part intrínseca del món casteller. El 1970, els Nens del Vendrell i la Colla Vella dels Xiquets de Valls lideraven el món casteller i competien amb castells com els pilars de 6 i de 7 amb folre, el 5de8 o el 2de8f. El 1970 Tarragona va decidir recuperar el Concurs de Castells a la plaça de braus, i la competició entre les dues colles, molt igualades, va fer que es parlés del “Concurs del segle”. Imatges històriques i testimonis de l’època ajuden a entendre què va passar aquell dia.

Producció: Ajuntament de Tarragona (2020)

Direcció: Maria Roig

Durada: 50’

La cursa del 3de9 sense folre

La diada de Santa Úrsula del 2019 va viure un episodi històric: El mític 3de9sf, castell inèdit, era vençut en dues ocasions per les dues colles dels Xiquets de Valls en una diada memorable. El castell s’havia intentat en anys anteriors, i l’èxit era fruit de mesos de preparació. El documental fa memòria dels moments viscuts en relació a aquest castell.

Producció: TAC 12 (2020)

Direcció: Carles Cortès i Àlex Alonso

Durada: 52’

Fins al Final: La muntanya russa de la Colla Joves

La Colla Joves Xiquets de Valls va aconseguir carregar el 3de9sf al tercer intent de la diada de Santa Úrsula del 2019, a la plaça del Blat de Valls. La seqüència memorable del que la colla va viure a la plaça aquell dia centra el treball, en què la tècnica i l’emoció es donen la mà ajudant a entendre com es viuen els castells des de les interioritats d’una colla en una gran diada.

Producció: Colla Joves Xiquets de Valls (2021)

Direcció: Xavier Marimon

Durada: 80’

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa