MónTerrassa
Migració i Guerra Civil, projectes d’investigació becats a Castellbisbal

Migració i Guerra Civil són els protagonistes dels dos projectes d’investigació que han estat becats a Castellbisbal. Per primera vegada, la Beca de recerca sobre Castellbisbal que convoca l’Arxiu Municipal ha tingut dos guanyadors. Es tracta dels historiadors Jorge Luciano Mingorance i Eduard Ballesteros, que rebran una beca de 4.000 euros cadascun per finançar els seus projectes d’investigació. Mingorance ha presentat un estudi de recerca sobre la migració a Castellbisbal entre els anys 1920 i 1950 mentre que Ballesteros ha estat premiat per un projecte d’investigació sobre la Segona República i la Guerra Civil al municipi.

La Beca de recerca sobre Castellbisbal té com a objectiu millorar el coneixement de la història i el patrimoni del municipi, incentivant-ne la investigació sobre temes inèdits o poc coneguts. Està dotada amb 4.000 euros, que es concedeixen a cadascun dels projectes guanyadors. A més, es publiquen els estudis premiats, en format paper i en electrònic.

Fins al moment, amb aquestes beques ja s’han finançat sis projectes de recerca que han tractat temes diversos com ara la influència dels dominis senyorials de l’Hospital de la Santa Creu, la vida al poble durant l’Alta Edat Mitjana, les disputes judicials a l’entorn de la possessió del castell, el creixement urbanístic fins al 2000 o les costums de les famílies de Castellbisbal entre els anys 1572 i 1830.

Presentació del 5è volum de les beques

D’aquests projectes premiats ja s’han publicat els quatre primers estudis i aquest dimecres, 29 de març, a les 19.00 hores, tindrà lloc la presentació del cinquè, titulat Anar a escola a Castellbisbal entre 1939 i 1965.

L’acte comptarà amb la presència de l’autora de l’estudi, Eva Comas Arnal, que oferirà una conferència sobre els principals resultats de la investigació, que profunditza en el record de tota una generació de castellbisbalencs i castellbisbalenques que es van escolaritzar al municipi durant els moments més durs de la postguerra. El conegut periodista i historiador, Enric Calpena, conduirà la presentació.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa